Прочитај ми чланак

Руси или Украјинци купују Железару Смедерево

0

Нови власник смедеревске челичане биће познат до средине 2013, а помињу се „Северстал“, „Новолипетск“ и „Мечел“.
Алексеј Мордашов се помиње као најозбиљнији купац.

Ближи се решење.
Руски тајкуни највероватнији су купци Железаре Смедерево, а најчешће се помињу имена „Северстала“, који је у власништву Алексеја Мордашова, и „Мечела“, сазнаје Курир. Купац челичане у Смедереву требало би да буде познат најкасније до средине следеће године.

Да ће нови газда смедеревске челичане доћи из Русије, потврдили су Млађан Динкић, министар привреде и финансија, и Милан Бачевић, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања. Динкић је изјавио да су он и Дачић након посете потпредседника Владе Александра Вучића Русији имали прилике да разговарају с новом, великом компанијом, која се није јавила на тендер.

Бачевић је истакао да је за Железару заинтересована једна руска компанија, али је додао да постоје и други партнери с којима се разговара и сви су са Истока.

– Они су Руси и Украјинци, јер имају исту технологију која је уграђена у смедеревску железару – додао је он.

Спомиње се фирма са око 70.000 запослених, а у тај опис уклапају се руски произвођачи челика „Мечел“, „Северстал“ и „Новолипетск“ у власништву Владимира Лисина. Иако има више од 250.000 радника, у неким круговима се опет чуло име Олега Дерипаске и његове фирме „Бејзик елемент“.

– „Мечел“ је одувек био пожељан партнер јер има руду, а нема железару. С друге стране, „Северстал“ и „Новолипетск“ нису баш толико заинтересовани за нове фабрике, али важан фактор је и политика. Вучић и председник Томислав Николић недавно су боравили у Русији – каже саговорник Курира из Владе Србије.

И Украјинци најавили понуду
Предраг Умићевић, председник Скупштине акционара Железаре Смедерево, каже да не зна о којим руским фирмама је реч, али истиче да би, економски гледано, наша железара највише одговарала „Мечелу“ и украјинском „Доњецк стилу“. Он наводи да су Украјинци најавили понуду у септембру, али она још није стигла.

– Они су планирали да мењају кокс за руду и да је овде прерађују јер немају железару – каже Умићевић.

Богат, а разведен
Алексеј Мордашов има 42 године и трећи је Рус на Форбсовој листи најбогатијих објављеној у марту. Има петоро деце, 15,3 милијарде долара, али нема жену, разведен је. Владимир Лисин има 52 године и други је Рус на Форбсовој листи. Богатство му је процењено на 15,9 милијарди долара.

Потенцијални купци:

компанија број радника приход
Мечел 80.000 9,7 милијарди долара
Северстал 70.000 15 милијарди долара
Новолипетск 60.000 11,7 милијарди долара
Бејзик елемент 250.000 27 милијарди долара