Прочитај ми чланак

РЕФОРМА ПЛАТА: Сиротиња постаје још већа сиротиња, а за диплому 12% већа зарада

0

План је да закон, који реформише плате у јавном сектору, усвоји до краја јула.

Почетна плата у јавном сектору за факултетски образоване биће 12 одсто већа него до сада, медицинске сетре у Хитној помоћи биће плаћеније од оних у домовима здравља, радници који се истичу моћи ће да напредују и до осам пута, а лекари примаријуси имаће плате руководиоца.

Ово су само неке од новина које доноси реформа система плата у Србији, која би, како тврде у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, требало да смањи друштвену неједнакост, повећа вредновање рада, образовања, стручности, одговорности и специфичности посла.

– Закон је у фази завршних консултација, а у наредним данима нас чека почетак формалне јавне расправе која би требало да траје 21 дан. Након тога закон се упућује, у Владу на усвајање, а онда и у Скупштину. План је да овај закон буде усвојен до краја јула – кажу у овом министартсву за Српски телеграф.

Подизањем нижих плата смањиће се разлика између оних који највиђше и оних који најмање зарађују. Најнижа зарада тренутно је девет пута мања од највише, а применом новог закона биће седам пута нижа.

Радници са високим образовањем моћи ће да увећају зараду чак и до 40 одсто. Тако ће наставник почетник, са постојећом зарадом од око 43.000 динара, залагањем моћи да достигне зараду од 60.000 динара.