Прочитај ми чланак

РАСИПАЈУ НАШЕ ПАРЕ Ревизор открио десетине измишљених и непотребних комисија

0

Чиновници локалних самоуправа, градова и државних органа немилице троше новац пореских обвезника на плаћање рада у измишљеним и непотребним комисијама.

e

Фото: РАС Србија

Чиновници локалних самоуправа, градова и државних органа немилице троше новац пореских обвезника на плаћање рада у измишљеним и непотребним комисијама.

ХИТ ПРИЧА: Основана комисија да уништи један печат
Бачки Петровац је на свега пола сата основао комисију коју су назвали Комисија за уништење печата са јединим задатком – да уништи печат Општинског јавног првобранилаштва Бачког Петровца. Три члана и председник радили су од 11 сати до 11.30 и за тај посао добили 14.658 динара.

Према подацима Државне ревизорске институције, мање од два одсто корисника буџетских средстава (толико их је контролисано) потрошило је на рад разноразних комисија готово милијарду динара.

Ако се зна да у овом тренутку у Србији има 11.728 корисника јавних средстава, коначна цифра је далеко већа и могла би да се мери десетинама милијарди динара. Један од упечатљивих примера је општина Пећинци, која има чак шест комисија за помоћ избеглицама.

Једна дели огрев, друга новац, трећа храну, четврта грађевински материјал. Уз њих, ту је и комисија за избеглице која је задужена за откуп сеоских кућа и још једна за економско оснаживање. Свака од тих комисија има пет чланова и њима је током 2014. исплаћено више од 578.000 динара.

r

Фото: оксана тоскиц / Тањуг – Заседања заседања, разматрања, разматрања…

Чланови комисија сваког месеца добијају од 15.000 до 25.000 динара, плус дневницу од 2.000. По висини накнада одмах иза је Мерошине, са око 13.500 динара. У тој општини се накнаде исплаћују без обзира на то да ли су чланови одржавали седнице или не.

Светлана Тома Анокић, врховни државни ревизор: Они и не споре да комисије служе да подмире страначке апетите.

Током контроле ревизори су установили да у локалним самоуправама често формирају комисије са истим или сличним задатком. Општина Пећинци тако има Савет за привреду и Привредни савет. 

Бачка Паланка има Комисију за прибављање и располагање непокретности у јавној својини и Комисију за спровођење поступака располагања непокретностима.

Закупом непокретности се у општини Бачки Петровац баве чак четири комисије. У Мерошини се четири комисије баве развојем града.

t

Фото: РАС Србија

– Ми смо разговарали са представницима локалних самоуправа и на наше питање зашто има толико савета и комисија, они су нам отворено одговорили да је то начин да подмире страначке и политичке апетите. И они то не споре – каже Светлана Тома Анокић, врховни државни ревизор.

Ништа штедљивији нису ни у републичким телима. Тако је Националном просветном савету у 2014. исплаћено више од 41 милион динара за свега 13 седница.

– Закон налаже да треба формирати Национални просветни савет и то није спорно. Оно што се поставља као питање јесте да ли он баш мора да има 43 члана који месечно у просеку примају око 44.000 динара, а председник више од 66.000 – каже Светлана Анокић.

Ништа ажурнији и раднији није био ни Национални савет за високо образовање, који има 21 члана. Они су се током 2014. састали свега 11 пута, а сваки члан је месечно исплаћен са око 67.000 динара, председник чак 80.000.