Прочитај ми чланак

ПРЉАВА ИГРА АДВОКАТА И ИЗВРШИТЕЉА Усавршен систем преваре

0

Несавесни адвокати и извршитељи усавршили су систем преваре вредан у појединим случајевима и више десетина или стотина хиљада динара.

d

Фото: РАС / РАС Србија

Несавесни адвокати и извршитељи усавршили су систем преваре вредан у појединим случајевима и више десетина или стотина хиљада динара.

Механизам почиње да функционише након окончања неке парнице, када странку која је изгубила спор суд обавеже да противној страни уплати одређени новчани износ. То би, у нормалним околностима, требало да се реализује тако што дужник од адвоката друге стране добија инструкције за плаћање, са бројем рачуна на који новац треба уплатити. Е, ту наступа превара… А, како то изгледа, сведочи за „Блиц“ власник директор велике фирме која је изгубила судски спор.

– У пресуди је био наведен рок од 15 дана да уплатимо новац тужитељу. Међутим, ми наравно не знамо број рачуна на који треба уплатити новац. Повериочев адвокат није нам послао инструкције за плаћање, на позиве и поруке једноставно није одговарао и тако је прошао тај рок. Одмах затим, дакле по истеку рока за добровољно плаћање, на нашу адресу стигло је обавештење извршитеља да ће све бити наплаћено преко њега, што подразумева знатне додатне трошкове – прича наш саговорник.

Како каже, очигледно је било да се ради о намери да се основни дуг знатно увећа за извршитељске трошкове.

Такво поступање би представљало тежу повреду дужности адвоката. Зато би могло доћи до дисциплинског гоњења адвоката и изрицања дисциплинских мера, од новчаног кажњавања до брисања из именика адвоката

Ђорђе Симић, заменик дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе

– Немам никакву дилему да је реч о превари јер ми смо најмање сто пута покушали да добијемо адвоката друге стране, како би нас обавестио на који рачун да уплатимо новац. У међувремену, још неколико колега из других фирми рекло ми је да су се суочили са истим проблемом. Јасно је да се све одвија по уходаној шеми.

Може се само претпоставити, с обзиром на то да у оваквим случајевима кајмак купе извршитељи, да они касније налазе начин да се одуже адвокатима.

Како наводи Ђорђе Симић, заменик дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе, у овом случају би се радило и о несавесном заступању своје странке, која би уместо да одмах добије новац, паре добила тек по окончању извршног поступка.

– Статутом Коморе и кодексом етике забрањено је недолично понашање према противној странци, а наведено поступање би представљало тежу повреду дужности адвоката. Због тога би могло доћи до дисциплинског гоњења адвоката и изрицања дисциплинских мера, које се крећу од новчаног кажњавања до привременог или трајног брисања из именика адвоката – објашњава Симић.

Он додаје да се не треба поуздати у усмене интерпретације.

– Када ступите у контакт са пуномоћником, када га обавестите да сте спремни да одмах добровољно платите, а он вас уверава да неће покренути извршни поступак, али ипак дође до тога, могло би се размотрити дисциплинског гоњење адвоката – наглашава Симић.

Комора извршитеља: Сами сте криви

С друге стране, заменик председника Коморе извршитеља Светлана Манић наводи да је сам крив свако онај ко не плати дуг на време.

– Непознавање прописа не може бити оправдање. Постоје многи начини на које се свако може информисати на који рачун треба да уплати новац, а ако то не учините сами сте криви. Постоје, уосталом, и странке које немају рачун – наводи Манићева.