Прочитај ми чланак

ПРЕВАРИЛИ РУСИЈУ После великог скандала добили лиценцу?!

0

Како је могуће да предузеће које је актер преваре везане за извоз пољских јабука у Русију, поново добије лиценцу за рад, упитао је Давор Шешић, посланик СДС на седници Народне скупштине РС.

Он је рекао да се на тај начин “шаље погрешна порука привредним сарадницима у иностранству и инвеститорима”. Подсетио је да је због неодговорног понашања овог предузећа начињена огромна штета угледу земље и домаћој производњи.

FOTO: pexels.com

– Да ли је ово преузеће на било који начин кажњено и да ли му је неко узео лиценцу за рад? Да ли то значи да наше институције подржавају плагијат, шверц, лажно представљање и да ли се на томе треба заснивати наша привреда – упитао је Шешић. Он је подсетио да су због неодговорног понашања овог предузећа домаћи произвођачи јабука могли изгубити руско тржиште, те да је “министар спољне трговине БиХ Микро Шаровић уз велике напоре омогућио извоз воћа и поврћа у Русију”.

– Цели тај посао је могао бити угрожене због паметњаковића који су мислили да могу преварити Русију и продавати им пољске јабуке уместо домаћих – рекао је Шешић.

Посланик СДС није прецизирао о којој се фирми ради, али је познато да је у центру последње “афере јабука”, која је избила почетком прошле године, било предузеће “Фрукт компани” из Бијељине.

У тој афери су воћари из Федерације БиХ, на царинском прелазу у Брчко дистрикту, преко фирме из РС, покушали да пољске јабуке Русима продају по повлаштеним условима, као воће “маде ин БиХ”.

То није био први покушај да се Руси, али и други инострани партнери изварају како би домаћи бизнисмени преваранти остварили незакониту зараду, пише Српскаинфо.