Прочитај ми чланак

Председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер у посети Београду

0

(Танјуг)

Председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер састао се са премијером Ивицом Дачићем у Београду где ће потписати Уговор о испоруци руског природног гаса Србији.

DACIC I MILER

Како је саопштено из Владе Србије, премијер Ивица Дачић најпре ће имати разговоре са Алексејем Милером иза затворених врата, а потом ће бити одржан званични састанак делегација српске владе и Гаспрома.

По завршетку тих разговора у прес сали Владе Србије биће потписан Уговор о испоруци руског природног гаса нашој земљи, у присуству премијера Дачића.

DACIC I MILER

Протоколом је, после тога, предвиђен састанак председника Србије Томислава Николића и Милера, а како је саопштено из прес службе председника Републике, том састанку ће присуствовати генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

Србијагас је раније најавио да ће је данас предвиђен састанак Милера и са првим потпредседником владе Александром Вучићем.

DACIC, BACEVIC, MIHAJLOVIC I MILER

Србијагас и Гаспром, како је најавио српски увозник гаса, потписаће данас Уговор о испорукама руског гаса Србији до 2021. године, који ће обезбедити потпуну безбедност у снабдевању и значајно нижу цену гаса у наредних 10 година.

Уговор ће у Влади Србије потписати Душан Бајатовић и Алексеј Милер, а најбитније погодности новог уговора јесу његова флексибилност, неплаћање пенала и могућност да се цена гаса додатно снизи.

Челници Србијагаса и Гаспрома разговараће и о изградњи гасних централа, присуству руског капитала у Србији, инвестицијама у енергетици, као и изградњи нових складишта гаса и инвестицијама Нафтне индустрије Србије.

Уговорена испорука гаса до 2021.

Потписана два уговора о испоруци руског гаса Србији до 2021. Тиме је обезбеђена потпуна безбедност у снабдевању и нижа цена гаса у наредних 10 година.

ALEKSEJ MILER

Први уговор су потписали председник Управног одбора “Гаспром експорта” Алексеј Милер и директор “Југоросгаса” Владимир Колдин, а други су потписали Милер, у име “Гаспром експорта”, и генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић.

Уговори су потписани у Влади Србије, у присуству амбасадора Руске Федерације Александра Чепурина и министра за природне ресурсе, рударство и просторно планирање Милана Бачевића.

Најбитније погодности новог уговора, којим се Србији гарантује испорука до пет милијарди кубика гаса годишње, јесу његова флексибилност, неплаћање пенала и могућност да се цена гаса додатно снизи.

Пре потписавања уговора, премијер Дачић се састао с Милером иза затворених врата, а потом су делегације Владе Србије и “Гаспрома” разговарале о будућим заједничким плановима и пословима.

Најављено је да ће се Милер током дана састати и са председником Србије Томиславом Николићем и првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.