Прочитај ми чланак

Поповић: Трећа највећа банка Русије помоћи ће наш аграрни извоз

0

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије и потпредседник Демократске странке Србије, Ненад Поповић, присуствовао је, као специјални гост министра пољопривреде Русије Николаја Фјодорова, отварању Сајма пољопривреде „Златна јесен 2012“ у Москви.

Овај сајам је један од највећих у Европи и његовом отварању ће ове године присуствовати преко 40 државних делегација из целог света.

Отварању Сајма пољопривреде у Москви претходио је радни састанак потпредседника Поповића са министром Фјодоровим на којем су разматране могућности унапређења сарадње Руске Федерације и Србије у области пољопривреде. Поповић је истакао да „податак да извоз пољопривредних производа из Србије у Русију сваке године расте за 50 одсто, а воћа чак за 100 одсто, показује велику тражњу руског тржишта за производима из Србије”.

Потпредседник Скупштине Србије је нагласио да српски пољопривредници треба још више да се оријентишу ка извозу на руско тржиште због олакшица које им пружа бесцарински споразум са Русијом.

Поповић се срео и са председником треће по снази руске банке Русељхозбанк, Дмитријем Патрошевим, који је изразио спремност да ова банка финансијски подржи српске пољопривреднике и олакша им извоз на велико руско тржиште.

У оквиру својих међународних активности у Русији, Ненад Поповић се у Москви састао и са првим потпредседником руске Думе и високим функционером владајуће партије Јединствена Русија, Андрејом Воробјовим.

Воробјов је изразио уверење да ће економски и политички односи две земље бити још јачи у будућности, потврдивши још једном принципијелну подршку Русије политици очувања Косова и Метохије у границама Србије.

 

( Факти )