Прочитај ми чланак

Ово су једини кредити у Србији који управо падају, а највеће изненађење чека…

0

Ко у Србији жели да купи стан или аутомобил, али нема довољно кеша, па мора да подигне кредит, у озбиљном је проблему, јер камате већ дуже од годину дана непрекидно расту. С друге стране, у бољем су положају они грађани којима је потребан потрошачки кредит како би, примера ради, купили комад беле технике. Не само да камате за ове кредите не расту - оне заправо падају. А они који желе да купе мобилни телефон или комад намештаја, најбоље ће проћи - јер постоје банке које за куповину у одређеним продавницама одобравају кредите без камате.

Најновији Статистички билтен Народне банке Србије открио је нешто неочекивано – док каматне стопе не престају да расту, камате на новоодобрене потрошачке кредите у динарима, рочности до годину дана, мање су у односу на почетак године.

У јануару, камате на потрошачке кредите износиле су, у просеку 7,42 одсто. У јуну, пале су на 6,06 одсто.

У пракси, то значи да ће они грађани који одлуче да сада подигну потрошачки кредит и отплате га у наредних годину дана, проћи повољније него корисници који су се на овај начин задужили пре неколико месеци.

Шта је уопште потрошачки кредит?

Потрошачки кредит делује слично као готовински – износи су драстично мањи од, примера ради, стамбених, а грађани их најчешће подижу како би намирили веће трошкове који искрсну, а за које плата није довољна, или уколико једноставно желе себи да приуште нешто скупље. Основна разлика је, међутим, та што је потрошачки кредит, за разлику од готовинског, наменски. У преводу, код потрошачког кредита, банка зна на шта ће корисник да потроши новац.

Потрошачки кредит заправо ни не може да се подигне, ако корисници унапред не знају шта ће тачно купити.

У пракси, коришћење потрошачког кредита изгледа тако што корисник оде у продавницу, изабере производ који ћели да плати уз помоћ ове позајмице, а онда му продавац изда предрачун за куповину. На основу тог предрачуна, банка одобрава кредит. Кориснику овај кредит не леже на рачун, већ га банка уплаћује директно продавници.

Рата без камате?

Из НБС су за портал Бизнис.рс навели да потрошачки кредити чине веома мали део укупних кредита које банке одобравају корисницима, те немају значајнији утицај на услове на кредитном тржишту, што их чини “отпорним” на повећање камате које дуже од годину дана спроводе централне банке. Конкретно, динарски потрошачки кредити чине свега два до четири одсто, у зависности од месеца, укупних одобрених динарских кредита.

Постоје, међутим, случајеви у којима камата на потрошачки кредит није ни близу просечној, која износи 6,06 одсто – већ је нула. Разлог за то је чињеница да велики део ових кредита, и то више од 50 одсто, намењен за куповину мобилних телефона, те банка преко које се обавља куповина врши, одобрава позајмицу са нултом каматном стопом.

Такође, постоје банке које нуде нулту каматну стопу и за куповину намештаја, која се одобрава у одређеним продавницама.

Поред тога, камата варира и од тога колико је заправо учешће ових позајмица у укупним новим потрошачким кредитима у одређеном месецу.

Ипак, чињеница је да нису свуда камате за потрошачке кредите ниске, јер управо тих нула одсто “вади просек”. Тако у појединим банкама камата за ове позајмице иде и до 18 одсто.