Прочитај ми чланак

ОСМЕХНУЛА ИМ СЕ (НЕ)СРЕЋА: У Српској има нафте?

0

istorijski dogovor rusije i irana naftna platforma

Становници места Ластва и околних села, око двадесетак километара од Требиња, сањају сан да ће на њиховом подручју ускоро потец́и први барели „црног злата“.

Наду за то им дају истраживања која су вршена на том подручју још у прошлом веку, када је утврђено да је подручје јужног Јадрана потенцијално налазиште нафте.

Уколико нафте има на црногорском приморју, онда је, цене грађани Требиња и источне Херцеговине, мора бити у појасу од најмање 100 километара, а како је локација Ластве готово уз саму границу са Црном Гором, онда је, закључују, неминовно мора бити и на њиховом подручју.

Екипа агенције Анадолија боравила је на локацији Ластве и ширег подручја села на крајњем истоку Херцеговине за које се тврди да су потенцијална налазишта нафте. Ранко Шакотић, домаћин, показује башту н асвом имању где су раније вршена нафтна истраживања. Сећа се да је то било још 1959/ 1960.

Управо у његовој кући, прича, био је смештен шеф нафтних истраживања, док је његових десетак људи, који су били ангажовани на налазиштима, било лоцирано у оближњим баракама које су изграђене за те намене. Нафтна истраживања је, вели Шакотић, вршила тадашња југословенска компанија „ГЕОИСТРАГЕ Нафта Бар“ из Црне Горе.

Прича Шакотић и о нафтним истраживањима која су вршена на локацији Ластве о чему сведоче две бушотине на Шакотићевом имању које и сада тамо стоје. Једна од њих, из које извире вода, врло често производи чудне мехуриће. На оближњој пољани, удаљеној око 300 до 400 метара од куће Шакотића, налази се још неколико бушотина које на површину избацују масне мрље, што јасно указује да на већој дубини испод површине воде постоји могућност да има нафте.

На то, каже Шакотић, указују и биљке које расту на тој локацији и које су својствене за барска подручја. Те биљке, наглашава Шакотић, везују се за локације за које се сматра да су потенцијална налазишта нафте.

„Тимови Геоистраге Нафта Бара долазили су на моје имање 1960. Првобитно су хтели да истражују у близини моје куће, али смо их замолили да то мало помере уз поље. Они су рекли да нема проблема: ако има нафте у близини куће, биће је у пољу и шире. У мом врту су направили бушотине на дубини од 35 метара. Истакли су како постоји могуц́ност да се на тој локацији налази нафтна мрља, односно да има нафте“ , истакао је Шакотиц́, становник Ластве.

Он наводи како су 3-4 бушотине направљене и низводно, у долини реке Јазина, те да су и ту потенцијална налазишта нафте. Заправо, како им је тада речено, наглашава Шакотић, то је шира локација Ластве, али и оближњих села која гравитирају њему, све до границе са Црном Гором у делу Орјен – Бела гора (Бела планина, како је позната у народу).

„Било је низ пројеката. На ливадама у околини, на потезу од око 300 до 400 метара удаљености, јасно су примећени слојеви масноће који пливају по води. Мештани су овде причали и још увек причају како нафта цури по површини. Нажалост, тада се пројекат није могао завршити до краја због недостатка средстава и одустало се од даљег рада. Надамо се да ћемо ускоро имати разлога за славље: да ће нафта и званично потећи с наше локације“, закључио је Шакотић.

Овај становник Ластве прича како је у пролеће ове године ангажовао екипе предузеćа Хидроелектране на Требишњици како би пронашао воду коју ће користити за наводњавање.

(Пословни дневник)