Прочитај ми чланак

НАРОДЕ, НЕБИТАН СИ! Вучић Путина обавестио пре грађана Србије

0

Уместо да информацију о почетку радова на изградњи гасовода Турски ток кроз Србију прво предочи онима који су за то најзаинтересованији, а то су потрошачи, државном врху Србије је очито било важније да о томе прво обавести Владимира Путина, председника Руске Федерације.

Председник Србије Александар Вучић је јуче током боравка у Кини на форуму „Појас и пут“ Путину, који је такође тамо присутан, показао „прве фотографије о почетку градње гасовода Турски ток кроз Србију“. Покушали смо да од сарадника председника Вучића сазнамо шта је било на фотографијама које су показане његовом руском колеги, али нисмо добили одговор сем да је фотографије Вучићу предао Александар Антић, министар рударства и енергетике непосредно пред састанак са Путином.

Поред тога због чега је битно да Путин пре јавности у Србији сазна да је у нашој земљи почела изградња Турског тока покушали смо од надлежних да добијемо одговор и како је могуће да је та изградња уопште стартовала без дозволе Европске уније која је нужна, али ни на то питање нам није одговорено. Такође, у овом тренутку је непознаница шта је конкретно Путин имао прилику да види на фотографијама али стручна јавност у Србији наводи да је реч о припремању терена за постављање цевовода.

– Обележавање трасе којом ће ићи Турски ток је нешто што је већ урађено тако да су на фотографијама највероватније припремни радови на самом терену. Реч је о радовима које спроводи грађевинска механизација на припреми терена за постављање цеви којима ће се гас транспортовати – објашњава за Данас Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије.

Према његовим речима, чињеница да је Вучић Путину показао фотографије почетка радова на изградњи Турског тока кроз Србију значи да постоје јасне гаранције Немачке, као једне од најутицајнијих земаља у Европској унији, да је одбацила политику Вашингтона који се противи спровођењу било ког руског гасног пројекта у Европи.

– Такав став Немачке која има важну улогу у Европској унији, фактички значи да ће Брисел одобрити изградњу Турског тока кроз Европу те да више не постоји било каква препрека да се тај гасовод гради кроз територију Србије – сматра Вулетић.

Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду истиче да Вучићев гест, односно чињеница да је показао Путину фотографије почетка изградње Турског тока кроз Србију, значи да је претходно добио јасне гаранције да ће тај пројекат бити реализован.

– Сасвим је очито да је председник Вучић такве гаранције добио не само од Москве већ и од Софије што је омогућило да се са радовима у Србији, како се тврди, и започне. Мислим да је посебно охрабрење за Србију у конкретном случају то што је Бугарска спремна да гасовод Турски ток гради по сваку цену па чак, и ако не добије дозволу ЕУ, да ревитализује постојећи гасовод, да га прошири, па би се и на тај начин Србија могла снабдевати одређеним количинама гаса из правца те земље. Како сада стоје ствари очито је да ће пројекат бити спроведен што је охрабрило Београд да обелодани да су радови на Турском току у нашој земљи већ почели – закључује Савић.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!