Прочитај ми чланак

Мухамед Алабар: Само ви сумњајте, али ја ћу саградити „Београд на води“

0

muhamed-alabar

Нема више сумње у то да ћемо инвестирати у “Београд на води”, каже за “Блиц” Мухамед Алабар, извршни директор “Игл хилса”.

„Нисмо се коначно договорили о власничком односу. Обично држава улаже земљиште, а ми инвестицију и управљамо пројектом, а такво партнерство је међународна пракса“

– Сасвим је очекивано да људи имају неке сумње. Али могу да вам кажем да је моја последња инвестиција, велики пројекат попут “Београда на води” чија је вредност око 15 милијарди долара, завршена. Можда ће ми веровати кад то кажем. Послујем у 16 земаља. Овакав пројекат није лак, да је тако, сви би то радили – додаје Алабар.

Значи, имаћемо „Београд на води“?

– Да! Зар не мислите да је Београду то потребно?

Колико ће коштати квадратни метар у том комплексу? Ко ће то моћи да плати?

– Не знам још. Радим у 16 земаља и цена коју у Мароку могу да плате је другачија од оне у Саудијској Арабији, Грчкој, Индији. Морамо имати у виду шта локално становништво себи може да приушти.

Ко ће куповати пословни простор, станове…

– Када је реч о хотелима, тржном центру и пословном простору, ми бисмо хтели да буду у нашем поседу, док ће стамбене јединице бити на продају. И ту рачунамо на локалне купце из земље, затим Србе који живе у иностранству и желе да поседују неку некретнину у Србији, а велики је број њих, и мислим да ће бити и међународних купаца.

Каква ће бити позиција домаћих компанија у пројекту?

– Биће ангажовани и као извођачи и као подизвођачи. Сви наши уговори биће потписани са локалним предузећима. Не видим разлог да не буду укључени јер мислим да су српски предузимачи најбољи од свих с којима сам сарађивао у 16 земаља. Можда су њихове вештине на нижем нивоу од онога што захтева наш пројекат, али обећавам вам да из онога што сам ја видео они могу да унапреде свој рад, а већ добро раде.

Колико ће радника бити ангажовано током реализације пројекта „Београд на води“?

– Током изградње биће ангажовано око 50.000 радника. А после завршетка комплекса, процена је да ће бити отворено око 45.000 нових радних места, што би требало да буде око пет одсто локалног градског бруто домаћег производа.

Изградња почиње почетком 2015. године. Када ће цео пројекат бити завршен?

– Рекао бих да ће комплетна прва фаза трајати три или три и по године. Што се тиче целог пројекта, то ће зависити од локалних тржишних, али и временских услова, али моја процена је за једно 10 година.

Како ћете финансирати изградњу комплекса?

– У свим великим инвестицијама ви уложите део свог капитала, а део позајмите од међународних банака да бисте избалансирали целу причу. Тако компаније раде и тај модел применићемо и у овом пројекту.

Бојана Анђелић

(Блиц)