Прочитај ми чланак

ММФ: Енергенати у Србији мораће да поскупљују

0

Ниске цене енергената у Србији мораће да се повећају, а енергетски сектор трансформише, изјавио је шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Донал Мекгетиген. Како је истакао на Копаоник бизнис форуму, у фокусу двогодишњег аранжмана Србије са ММФ су енергетика, потребе буџета и фискална политика, што подразумева и да ниске цене енергената морају да наставе да се повећавају.

Он је подсетио да је Србија била међу првим земљама које су кроз ниске цене енергената помагале рањивим категоријама становништва, али да је сада дошло време за промене у енергетици.

– Те промене, осим повећања цена енергената значе и промене у државним енергетским предузећима, пре свега Електропривреди Србије (ЕПС) која би требало да се трансформише у акционарско друштво и добије нову управу – рекао је Мекгетиген и оценио да се ЕПС нашао у лошем положају због лошег управљања.

Он сматра да је у Србији нужно повећање независности државних компанија, строже мере монетарне политике, даљи рад на снижавању инфлације, односно додатно подизање каматних стопа.