Прочитај ми чланак

Мање плате за 180.000 радника

0

mere-stednje

Сви запослени у јавном сектору који имају већу плату од 60.000 динара убудуће ће примати мањи лични доходак.

Како „Новости“ ексклузивно сазнају, Влада Србије донеће данас одлуку о смањењу зарада за све буџетске кориснике и то за 20 одсто од новчаног износа који премашује шездесет хиљада динара њихове зараде.

Конкретно, сви запослени који имају 70.000 динара плату, добијаће 68.000, они који су добијали 80.000 динара, примаће 76.000, а радници којима је месечно на рачун легало 100.000 динара убудуће ће примати 92.000.

Сви остали који раде у јавном сектору, а примају 60.000 динара или мању плату, неће бити погођени мерама које ће Влада усвојити на данашњем заседању које ће бити отворено за јавност.

ПЕНЗИЈЕ НЕ ДИРАЈУ

Новим мерама Владе Србије неће бити погођени пензионери. Како нам је речено, месечне принадлежности најстаријих грађана неће се смањивати чак ни уколико прелазе 60.000 динара.

Према нашим информацијама, „резови“ ће обухватити око 180.000 радника, што је трећина од целокупног система јавног сектора.

Ова интервентна одлука изнуђена је економском кризом и буџетским дефицитом, а процена је да ће умањење плата донети уштеду између 100 и 150 милиона евра на годишњем нивоу.

Наши извори објашњавају да нико у јавном сектору чија плата прелази 60.000 динара неће бити изузет од мера, тако да умањење важи и за политичаре, лекаре, професоре, целокупну јавну администрацију…

Став Министарства финансија је да су ово само хитне мере које морају значајно да смање новчану масу за личне дохотке у буџету, али да је трајно решење – реформа комплетног јавног сектора у Србији.

smanjenje-plataКонкретан план за те велике промене у целокупном државном апарату већ је у припреми и он би требало да почне да се примењује идуће године.

То подразумева ново одређивање коефицијената зарада за све запослене, потпуно другачији систем за кажњавање и награђивање, али и усклађивање броја запослених са потребама Србије.

У Влади, зато преовлађује став да су данашње мере само „бајпас“ до комплетне реформе. Један од циљева је и да се промени однос по коме су плате у јавном сектору у просеку 35 процената веће него у приватном.

(Вечерње новости)