Прочитај ми чланак

„ЛУПОН ВЕНТУРЕС“ ЗА СРБИН ИНФО: Како развити интернет сајт и од њега добро зарадити

0
Харис Рашидовић, директор  „Лупон Вентурес“ представништва у Београду, у разговору са главним одговорним уредником веб портала Србин.инфо, Дејаном Петром Златановићем. ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

Харис Рашидовић, директор „Лупон Вентурес“ представништва у Београду, у разговору са главним одговорним уредником веб портала Србин.инфо, Дејаном Петром Златановићем. ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

За бржи развој интернет сајтова у Србији и региону је потребна подршка искусних стручњака. А управо такву помоћ пружа канцеларија „Лупон Вентурес“ у Београду. Ово за „Србин инфо“ истиче Харис Рашидовић, дипломирани економиста београдског државног факултета и директор „Лупон Вентурес“ представништва у Београду, које је за годину дана постојања већ остварила највећи напредак од свих филијала у региону:

– „Лупон Вентурес“ је групација фирми које се баве развојем софтверских решења, дигиталним маркетингом и интернет paymant gateway-ом. Део grupacije је Лупон Медија, који се специјлизово за рад са издавачима (интернет порталима) на пољу дигиталног оглашавања кроз оптимизацију инвентара и повећање прихода. Другим речима, ми помажемо власницима портала да што боље, путем реклама које им ми испоручујемо уновче свој сајт.

cms-diagram1929
CMS

CMS је скраћеница од енглеских речи Content Management System, што у преводу значи систем за управљење садржајем – у овом случају интернет презентације. Посматрајте CMS као могућност, начин да сами мењате садржај на вашем сајту или додајете нови, односно да одржавате ваш сајт, а да при томе не морате да познајете технике програмирања нити било шта од онога што је било потребно да се сајт направи. CMS је углавном намењен просечним корисницима рачунара, власницима или администраторима који ће одржавати сајт и који не морају да знају web програмирање.

Између осталог развили смо сопствени ЦМС, који до сада има преко 80 имплементација, а такође радимо дизајн сајтова, где се можемо похвалити да смо радили за неке од већих издавача у региону.

У могућности смо не само да помогнемо некоме да побољша, већ и да покрене сајт, а да га после на што бољи начин и уновчи.

У региону смо помогли да чак 70ак издавача покрене свој сајт и учине га у старту исплативим. Аваз групација, Нова ТВ, Спорт.ба, су само део водећих портала у региону који су били наши клијенти на овај начин.

У Србији за сада помажемо власницима портала да продају огласни простор за највећу цену.

Које су предности „Лупона“ када је реч о prodaji oglasnog prostora на интернет сајтовima?

– Наша основна предност је наш SSP, односно Supply-side platform – en.wikipedia.org , са којим смо у могућности да у реалном времену понудимо ваш инвентар свим великим играчима у виду ад нетворка (мрежа), агенција и оглашивача. Тиме смо у могућности да услед више понуда извучемо максимално могућу цену за сваку импресију коју продамо и самим тим укупно гледано да максимално повећамо приход паблишера. Наиме, увек ћете постићи бољу цену ако сте у могућности да у реалном времену понудите ваш огласни простор десетинaмa јаких играча, који се у реалноим времену натичу са понудама како би се баш њихова реклама приказала на вашем порталу(сајту), него да продајете само једној страни.

Да ли се ваше рекламе прилагођавају само кориснику који чита портал?

– Да, real-time bidding проткол преко кога се врши купопродаја онлине приказа (импресија) је један веома напредан и интелигентан систем. Самом посетом корисника на порталу активира се захтев за понуду која може укључити разне податке о њему: где се налази, где живи, старост, пол, историја прегледа сајтова… Ове информације затим иду кa многобројним оглашивачима кoji se oнда натичу,оглашивачи дају понуду за сваку импресију, а импресија иде оном који највише понуди и његова реклама ће се приказати на страници, која је прилагођена кориснику.

Ако је и портал специјалистички, на пример само спортски, и рекламе које се појављају на том сајту се прилагођавају садржају самог портала.(native ads) Исто тако, постоји могућност да уколико паблишер не жели да се одређени производи, фирме или читава једна индустрија рекламира на њиховом сајту, ми их можемо блокирати по тим разним параметрима.

Харис Рашидовић, ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

Харис Рашидовић, ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Корисници могу да прате тренутну зараду коју остварују преко ваших реклама?

– Наравно, од дана сарадње издавач добија приступ рачуну за праћење прихода као и др. битних активности са приступним подацима где може да прати своје приходе у реалном времену. Такође, чим клијент пошаље оверену и печатирану фактуру, а ми саветујемо да то уради до 5. у месецу, ми га исплаћујемо до 10. за претходни месец.

Тренутно у Lupon Ventures групацији је запослено близу 100 младих стручњака који раде са једним од најуспјешнијим брандовима у склопу Lupon Ventures групације попут Lupon Media, Webteh, Pikpay, CityDeal, Lokmark, 10th Floor, Hive Cube, adxPremium, ClickPlus, itd.

Само неке од њихових референце су фирме попут Google, Mediamath, Deutsche Telekom, Turkish Airlines, SBERBANK, Unicredit Leasing, Mercedes, Renault, Шкода, Нова ТВ, Блиц, Б92, Дневни аваз и др.

Другим речима, исплаћујете чак две недеље пре него што то уради konukrencija?

– Да, исплаћујемо најмање десет дана пре њих. И то цео износ. Колико клијенту стоји у „дешборду“ толико ће му стићи на девизном рачуну у еврима.

Значи, издавачима не нудите само „Гугл“ рекламе?

– Колико вам је познато, једна од највећих светских компанија је Гугл. Ми импресије продајемо на целом еко систему, где поред Гугла имате хиљаде других учесника, тако да се на тај начин трудимо да у реалном времену продамо сваку импресију за највећу цену у корист паблишера на том отвореном тржишту. Следи да је наш коначни циљ, да максимизирамо зараду паблишера.

Харис Рашидовић током Digital day у Београду

Харис Рашидовић током Digital day у Београду

Гугл даје могућност да се на три места поставе рекламе. Да ли се ваше рекламе могу наћи исто тако на више места у оквиру једног сајта?

– Наравно. Преко нас можете имати онолико позиција колико ви желите, што опет пре свега зависи од самог дизајна сајта. Ми саветујемо да то не буде више од седам, а пет је оптимално.

dd
DIGITAL DAY

У склопу највеће прошлогодишње регионалне конференције за дигитални маркетинг и медије, Digital Day 2015, босанско-херцеговачка ИТ групација Лупон Вентурес је имала двоструку улогу, као Платинијум спонзор али и као предавач за све присутне у Дому омладине у Београду.

Да ли су рекламе само слике или дајете и рекламе у облику видеа?

– Ми нудимо могућност монетизације и видео саобраћаја. Тренутно је то популарно у свету, пре свега због веће зараде у односу на дисплеј оглашавање . Имамо сопствени плејер за амортизацију преко кога ћемо имати preroll i midroll и postroll, overlay. Веома је једноставно за коришћење, паблишер треба само да копира embeded code и да постави видео садржај.

Како људи у Србији и Црној Гори могу да ступе са вама у контакт?

– Углавном људи дођу до нас преко наших клијената, односно задовољних партнера. Паблишери се међусобно познају, саветују се и траже нека боља решења од којих ће да приходују. То је најбоља могућа препорука. Наравно, сви заинтересовани могу да нас контактирају на мејл: [email protected].

Када неко жели да постави сајт да ли ви пратите све време сајт, браните га од напада, чувате од вируса и постављате рекламе? Да ли водите рачуна о томе да рекламе немају вирус или праве неки проблем?

– Преко наших реклама не постоји могућност да се појаве вирус рекламе које могу негативно утицати на сајт, пре свега на лош user experience. Имамо веома добре филтере у нашем Ад серверу. Унапред су блокирани сви могући „дејтинг“ сајтови, коцка, алкохол, итд. То је по дифолту блокирано a ostaje опцијa да уколико се нашем клијенту чини нешто неприкладно, да нам пошаље линк проблематичног банера маилом и да ми то у најкраћем року решимо.

Да ли имате рекламе за мобилне телефонe?

Чињеница је да постоји тренд повећавања мобилног саобраћаја и да он тренутно чини 50% од укупног саобраћаја на проталима и ми смо у могућности да посебно продајемо и моб. саобраћај по јако доброј цени.
.
Када је у питању исплата, да ли клијенти могу у било којој банци да направе рачун?

– То није битно. Међутим, пошто многи млади људи имају сајт, а немају регистровану фирму, а ми вршимо исплату преко фактуре, битно је да имају рачун фирме, рачун било ког правног лица – самостална занатска радња, агенције или д.о.о, свеједно. За све нејасноће могу нас контактирати.

И радно и весело - у просторијама Лупон медија

И радно и весело, у просторијама Лупон Вентуреса

Ако неко жели да постави рекламе, а не зна да то уради, да ли ви пружате ту услугу?

– Наравно. Наш тим чини око 15 људи који су ту да технички помогну клијенту око свих могућих нејасноћа у постављању кодова. Наша пракса је да пре сваке сарадње детаљно изанализирамо сајт. Знамо које су димензије за банере најисплативије на тржишту, што је јако битно и гледамо где бисмо могли те банере да уклопимо у сајт да би имали што бољу амортизацију. С друге стране, пазимо да сајт не буде пренатрпан рекламама. Када се договоримо са клијентом о позицијама и димензијама, шаљемо кодове који садрже податке о позицијама и димензијама. Ако се деси нека нејасноћа, ту смо да помогнемо и објаснимо. До сада није било никаквих проблема.

Колико је у региону интернет маркетинг заступљен у односу на радио или телевизију?

– Буџети за интернет оглашавање расту из дана у дан. Велика предност интернет оглашавања је реална мерљивост успешности кампања и прецизно таргетирање посетилаца на порталима. У скоријој будућности ћемо имати то да ће се телевизија пребацити на већ популарну “интернет телевизију”, стога и у тај сегмент тржишта ускоро улазимо. Вероватно ће доћи до ситуације да ће портали и ТВ бити једно. Тад говоримо о cross-device оглашавању, што значи да ће ваш оглас бити усмерен према одређеној таргетној скупини преко одређеног уређаја био то моблини уређај, Пи-Си или ТВ.

Извор: СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић