Прочитај ми чланак

„Људи више од половине примања троше на храну, а она ће тек поскупети“

0

Економски новинар и главни и одговорни уредник НИН-а Милан Ћулибрк каже да је у Србији дошло до огромног раслојавања друштва и да постоји само мала група богатих људи који себи могу да приуште све. Он истиче да људи у Србији више од половине примања троше на храну, а да ће она тек да поскупи. Изнео је и податак да је у фебруару светски индекс хране достигао највиши ниво у историји и да је храна поскупела од претходног фебруара за скоро 25 одсто.

Ћулибрк је у Новом дану Н1 рекао да је за њега тешко питање шта је нормалан живот и колико он кошта у Србији.

Foto: printscreen

„Питате шта је нормалан живот, а живимо у ненормалним временима скоро 30 година. Не знам шта је нормалан живот, знам људе који једва састављају крај с крајем. Не може да се говори о нормалном животу док се стандард мери по томе да ли ми са зарадама покривамо минималну или просечну потрошачку корпу“, рекао је Ћулибрк. Он је навео да је минималном потошачком корпом предвиђено мање од 130 динара за образовање, а просечном мање од 500 динара.

„Колико коштају само уџбеници за једно дете, само уџбеници, ништа више…Поделите то са 12 месеци и добићете дупло већу суму него што је месечно предвиђено за трочлану породицу за један месец“, истакао је он.

Породични ручак недељом у ресторану, давно прошло време

Ћулибрк додаје и да је у минималној потрошачкој корпи предвиђено да месечно породица може да потроши у ресторанима 300 динара, а да толико коштају два еспреса.

Стога су ручкови недељом изласци на породични ручак нешто што јако мали број људи може себи да приушти.

„А где су летовања, где зимовања – то се подразумевало да средњи слој може себи да приушти, бар летовање, бар зимовање“, каже Ћулибрк.

Он је оценио да је време да се направе нови параметри за потрошачке корпе који ће више одговарати нашој реалности.

„И гувернерка се жалила колико је кафа поскупела. Имамо податак да је наша инфлација у фебруару износила 8,8 посто. Проблем је у њеној структури, унутар свих цена храна је поскупела за преко 15 посто, воће за више од 20 посто, поврће више од 30, кафа, шећер, какао за више од 20 посто и када погледате то и кажете некоме да је инфлација 8,8 одсто он вас гледа као да причате небулозу зато што људи у Србији више од половине примања троше на храну, а то је највише поскупело и то ће тек да поскупи на нивоу света“, рекао је Ћулибрк.

Тек ће се осетити ефекти рата у Украјини

Свему том треба додати и чињеницу да је рат у Украјини почео у фебруару, а да ће се пун ефекат нежељених дејстава осетити тек у марту јер су и Русија и Украјина произвођачи основних пољопривредних производа – пшенице, кукуруза, сунцокретовог уља, свега за шта су у Србији цене замрзнуте још од новембра. „Хлеб, млеко, уље, месо, и биће замрзнуто док не прођу избори, исто важи и за електричну енергију“, рекао је Ћулибрк подсетивши да је и гориво поскупело.

Због рата у Украјини је и врло проблематична ситуација пошто ће Србија ове године морати да надомести милијарду долара које је извозила у Русију и Украјину, јер више физички то неће моћи да ради.

И да се сутра рат заврши, пошто је рубља девалвирала, а Руси цене увозне робе утврђују рубљама, свако ко са њима тргује добиће упола мању количину долара него пре, објашњава Ћулибрк и додаје да ће санкције Русији погодити целу Европу, па и Србију и сваког ко има пословне аранжмане са Русијом.

„Ми не једемо евре…“

Поводом прича власти да нам плате никад нису биле веће него сада, он наводи да то јесте у динарима али пита колико ти динари вреде. „Џаба нас влада убеђује да је и виша у еврима, ми не једемо евре – ми купујемо брашно, уље, шећер и то по ценама које су замрзнуте. Видећемо после избора колико ће стандард додатно да нам падне“, рекао је Ћулибрк.

Говорећи о „мантри са малих екрана“ којом се стално понавља да живимо боље него икада, Ћулибрк каже да су за њу задужени медији који су под контролом власти и да на основу ње људи почињу да заиста верују у то да живимо најбоље.

Он је оценио да је власт успела да људе убеди да је срамота да признају да они нису тај просек и да сада они пребацују себи кривицу – по систему боље да ћутим и да не показујем да сам неспособан да обезбедим себи плату од 635 евра коју други успевају себи да обезбеде.

Истакао је да би влада морала да одустане од трошења пара и да их дели и даље „капом и шаком и свима исто“ уместо да сачува и да људима који су најугроженији. „Иде криза, Немачка ће имати рецесију, а ми ћемо да будмео шампиони Европе, јел да?“, запитао је Ћулибрк.