Прочитај ми чланак

КУЋА НА ГРЧКОМ МОРУ КОШТА МАЊЕ НЕГО У СУРЧИНУ – али има једна цака

0

Кућа на самој обали мора на Халкидикију или Тасосу, са све двориштем и комплетним намештајем, кошта мање него кућа сличне квадратуре у ширем центру Сурчина.

grčko primirje Polihrono

Звучи сулудо, али је истинито – некад је кућа на мору била луксуз, а данас вам је јефтинија него кућа у приградском насељу Београда. Тако агенције за некретнине нуде сређене куће на мање од 100 метара од мора за паре које ће вам у Србији једва бити довољне да нађете ваљан стан у Београду.

Шта вам је потребно да купите кућу у Грчкој

Поред новца који планирате да уложите у саму некретнину, потребна вам је и документација – извод из књиге држављана, матични лист, извод три последње плате и потврда о запослењу, па са тим папирима идете у амбасаду Грчке где се све преводи и оверава. Ту на сцену ступају додатни трошкови, на које многи заборављају. Тако је рецимо, потребно око 70 евра за проценитеља, око 500 евра за адвоката, 100 за превод предуговора са грчког језика, трошак нотара, провизија банке, те трошак агенције посредника од 1.000 евра до три одсто вредности некретнине.

Разлог за овако велики пад цена некретнина у Грчкој лежи у економској кризи у коју је та замља запала, па су тако цене некретнина опале за 30 до 40 одсто. Тако данас кућа од 75 квадратних метара у популарном летовалишту Пефкохорију може да се нађе за 65.000 евра, и то са комплетним намештајем и на свега 70 метара од плаже.

Кућа се налази близу центра града и садржи климу, камин и сигурносна врата. Слично је стање у местима Никити, Неа Фокеа, па чак и на Тасосу, где цене, ипак, јесу мало више.

Наиме, на острвима су цене најмање пале, али је квадрат и даље јефтинији него у Београду – прелепа кућа од 130 квадрата може да се нађе за 140.000 евра или мало више од 1.000 евра по квадрату.

У Србији ћете, с друге стране, за 65.000 евра моћи да купите кућу сличне квадратуре (80 квадрата) у ширем центру Сурчина и то малтене у сивој фази изградње. Добра ствар је што је у цену укључен и плац од девет ари. Слично је стање у осталим приградским насељима, док у Беграду за те паре може да се нађе пристојан стан, али не у центру града.

Aко сте помислили да звучи превише добро да би било истинито, требало би да знате да понекад и јесте. Наиме, дешава да се да су куће које су изузетно повољне у прилично лошем стању.

– Ствар је у томе да има пуно некретнина које су у лошем стању, куће и зграде грађене педесетих или шестдесетих година, у подруму или сутерену и оне могу да се нађу по заиста ниским ценама – објашњава Aна Павлица Мајоров из агенције за некретнине Роман.