Прочитај ми чланак

Кроз Србију ће пролазити 60 милијарди кубика гаса

0

Прва фаза изградње „Јужног тока“ требало би да буде завршена крајем 2015. године када би руски гас требало да стигне до првих купаца. Тада ће кроз тај систем годишње пролазити око 60 милијарди кубика гаса, што ће, како тврде стручњаци, Србији обезбедити повољнију климу за инвестиције и више него довољно гаса за потрошаче.

– Мађарска има гасовод и ми смо преузимали гас од њих, а за ту услугу смо плаћали високе таксе. Мађари годишње за таксе укупно наплате и до 200 милиона евра. Поред новца од такси, „Јужни ток“ нам даје и повољнију климу за инвестиције и за потрошаче – тврде стручњаци за гасификацију.

Изградња „Јужног тока“ код нас требало би да отпочне крајем децембра.
Први човек „Србијагаса“ Душан Бајатовић тврди да Србија због „Јужног тока“ рачуна на привредни раст.

– Завршетком „Јужног тока“ очекујемо да се побољша квалитет снабдевања, цена и енергетска стабилност. Чињеница да ћемо добити „Јужни ток“ омогућава нам да правимо мале гасне централе. Идеја је да изградимо најмање четири такве централе у Србији које би отприлике трошиле до две милијарде кубика гаса годишње и производиле топлотну и електричну енергију за потребе великих градова попут Београда и Новог Сада. Наш предлог је да то буду џоин-венчур аранжмани „Србијагаса“ и „Гаспрома“, уз могућност да учествују и трећа лица. Причали смо да у томе учествују и ЕПС, „Џенерал електрик“, поједине банке – каже Бајатовић.

Гасне електране су доста флексибилне, каже Бајатовић, лако се укључују, искључују, а гас не морате да продате само као гас, већ и кроз хемијске елементе и електричну енергију.

У пројекту „Јужни ток“ у делу који пролази кроз Србију “Србијагас” је власник 49 одсто удела, док руски „Гаспром“ држи 51 посто. Процене су да ће цео пројекат изградње коштати 16 милијарди евра, а за гасовод који пролази кроз Србију биће потребно 1,7 милијарди евра. Леонид Чугунов, вођа пројекта „Јужни ток“, изјавио је да цене гаса одређује тржиште и да за потрошаче неће бити никаквих попуста.
Бајатовић је навео да се цена гаса за потрошаче у Србији неће мењати до краја године.

– Ми смо за ову годину добили попуст од 12 одсто на цену, а од нове године додатних 50 долара за 1.000 кубних метара, што значи да ће цена за наше тржиште уместо 470 долара по кубном метру, износити око 420 долара. Али то неће донети појефтињења на тржишту, јер кад се преведе у динаре, и даље ће гас бити јефтинији од онога колико ми њега плаћамо јер плаћамо у доларима – навео је први човек “Србијагаса”.

 

(Блиц)