Прочитај ми чланак

Колико дизел треба да поскупи да би настала побуна у Србији: „Возим само кад гори“

0

Сваког петка возачи широм Србије стрепе од нове цене горива која ће бити саопштена и која важи наредних недељу дана. Више пута стручњаци су упозоравали да модел одређивања максималне цене горива није сасвим јасан, имајући у виду појефтињење на тржишту нафте у претходном периоду. На Фејсбук страници удружења за заштиту потрошача "Ефектива", поставили су питање грађанима која би била максимална цена дизела која би их натерала да престану да возе и изађу на улице? Изненађујуће је да су они који су одговорили, навели цену далеко мању од оне која је сада званична и по којој се точи на пумпама.

„Цена барела је око 85$ као 2018, па тада дизел је био маx 1.4 еур… тако да нас дере држава и сви ћуте“, гласио је један од коментара.

Тренутна цена дизела по литру је 222 динара, а готово сви грађани наводили су мању цифру која би им била црвена линија.

„Кад врше промену цена горива петком треба да наведу како су дошли до те цифре? Барел нафте непромењен два месеца и јос добијамо јефтиније из Русије и домаће производње а цена горива скаче. КАКО?“, пита се Ненад.

„У Мађарској је дизел око 130 динара за Мађаре, а за странце дупло више. Мислим да је време одавно да се изађе на улице и све блокира“, гласио је још један од коментара.

Било је и грађана који су као „црвену линију“ наводили цену од 999 динара.

„Возим само кад гори под ногама. Колико видим по гужвама многима ове цене нису високе. Док је таквих који ће пре бити гладни него да не возе и цене ће ичи горе“, коментарисао сам један од корисника.

Ово нико не може да објасни: Цена нафте у свету пада, а у Србији расте

Барел нафте брент кошта 92,77 долара, док је цена WTI нафте 87,73 долара по барелу.

Иако би неко помислио да ће кретања на светском тржишту нафте да утичу на цене горива у Србији – већ три недеље цене на пумпама све су више, иако су у том периоду забележени драстични падови цена на светском тржишту.

Милан Ракић, председник Удружења власника приватних пумпи рекао је за Нова.рс да када су у питању цене горива у Србији – с обзиром на то да се оне не обрачунавају на основу цена на светском тржишту, шта ће сачекати возаче на пумпама сваког петка у 15 часова, зна само један човек.

„Нико од нас не зна како се то рачуна – цена је онолика колико каже председник. Параметри из Уредбе не важе, а једини човек у Србији који зна колика ће бити цена је Александар Вучић“, каже Ракић.