Прочитај ми чланак

КОЛАПС: Фијат Србија зауставио производњу модела 500Л

0

fiat-500-l

КРАГУЈЕВАЦ – Компанија Фијат аутомобили Србија (ФАС) саопштила је данас да је у фабрици аутомобила у Крагујевцу привремено заустављена производња модела „500Л“, како би ресурси били сачувани и ускоро били у пуној функцији, а Самостални синдикат те фабрике упутио је допис Влади, тражећи решење за новонасталу ситуацију.

„Узроци привременог застоја су екстерног карактера и односе се на дешавања на европском и светском аутомобилском тржишту, која су условљена економским параметрима и самом економском кризом“, наведено је у саопштењу ФАС-а.

Компанија истиче да је у савременом пословању, привремено, краткотрајно заустављање производње један од уобичајених метода који се успешно примењују у таквој ситуацији, омогућавајући компанији да убрзо настави са радом.

У саопштењу није прецизирано на колико дана је заустављена производња, а у Самосталном синдикату фабрике Танјугу је речено да радници не раде од 5. до 9. септембра, као и да ће за то време примати 65 одсто од зараде.

„Производња је заустављена за период од 5. до 9. септембра. Имамо незваничну најаву да ће прекид трајати још неколико дана, а да ли ће то бити тако знаћемо 10. септембра, када ћемо имати састанак са пословодством“, рекао је председник Самосталног синдиката у фабрици Зоран Марковић.

Марковић је навео и да је синдикат тим поводом упутио допис влади Србије, која је сувласник фабрике, као и премијеру Александру Вучићу.

„Надамо се да ћемо наћи неко решење“, рекао је Марковић и додао „да фабрика аутомобила, без новог модела аутомобила или додатног посла неће моћи нормално да функционише у 2015. години са садашњим бројем радника, којих има око 3.000.

У саопштењу ФАС-а је наглашено и да је та компанија, као пожељан послодавац, са снажним осећајем друштвене одговорности, свесна неопходности одржавања послова за своје запослене, као и сопственог значаја за економију Крагујевца и целе Србије.
„Привремено затварање фабрике је и усмерено управо ка томе да се фабрика и пословање, а самим тим и радна места, људски и материјални ресурси сачувају и ставе у пуну функцију у најскорије време“, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг