Прочитај ми чланак

Кинези спремни да купе Вучићеву и Дачићеву Србију

0

Mihailo Vesovicv

Кина је спремна да повећа фонд за улагања у регион југоисточне Европе са 10 на 100 милијарди долара, изјавио је данас Тањугу економски аташе Амбасаде Кине у Србији Џулијан Чи и најавио да је Кина жели одмах да улаже у све привредне области у Србији.

Постоји велика шанса да се повећа садашњи одобрени износ, од 10 милијарди долара, за кинеска улагања у региону, ако се тај новац потроши и ако буде довољно пројеката, јер та сума није ограничена и флексибилна је, рекао је Чи, после отварања првог кинеско-српског бизнис форума „Економија и трговина – шанса за развој“.

„Хоћемо да улажемо у све области привреде у Србији, али од српске владе и српских компанија зависи да ли ће те инвестиције бити реализоване,“ истакао је Чи.

Он је нагласио да је Србија у последње време много напредовала у привлачењу кинексих инвестиција, јер већ имамо три, четири велике кинеске инвестиције у Србији, што није успела ни једна од земаља у региону.

„Постоји још више шанси-колико год хоћете, али то не зависи од нас,“ рекао је Чи и поновио да од српских власти и компанија зависи да ли ће те кинеске инвестиције бити реализоване.

У Србији су у току кинеске инвестиције на изградњи моста Земун-Борча, улагања на деоници аутопута на Коридору 11, улагање у нову термоелектрану Костолац Б3 и у плану су заједничке инвестиције у модернизацију пруге Београд-Будимпешта, речено је на форуму.

Чи је најавио да су кинески инвеститори заинтересовани да одмах улажу у изградњу термоелектране Никола Тесла (ТЕНТ) Б3 у Обреновцу и да се преговори воде већ 1,5 годину и додао да од ЕПС-а и Министарства енергетике зависи да ли ће то бити договорено.

Разговори још нису завршени и треба решити још неколико ситних детаља, како би нашли решење за изградњу термоелектране у Обреновцу, рекао је Чи.

Он је нагласио да су кинеске компаније озбиљно заинтересоване и за улагање у изградњу Канала Морава и поновио да од Србије зависи да ли ће тај пројекат реализовати кроз концесију, кроз директно инвестирање или из кредита, за шта би биле потребне одговарајуће гаранције.

Чи је подсетио да је кинеска компанија „Чајна гезуба корпорејшн“ већ финансирала израду студије изводнљивости за Канал Морава.

Говорећи о кинексој компанији која се пријавила за приватизацију Вршачких винограда, Чи је казао да надлежни органи треба да седну и директно разговарају како би решили све нејасноће и напоменуо да су најбољи саговорници за то питање-министар привреде Шаша Радуловић и Агенција за приватизацију.

Он је међутим нагласио да је кинеска компанија урадила све у складу са важећим српским законима.

Потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић нагласио је да су за Србију кинеске инвестиције веома важне и да је значајно то што кинеске компаније бирају баш Србију за партнера у региону.

„За нас је важно да имамо што више партнера, а кинески партнери су добродошли у Србију,“ рекао је Весовић и нагласио да би Србија била добар логистички центар за све кинеске инвестиције у региону.

Кини је, с друге стране, веома важно да заузме позицију у Србији, пре уласка земље у Европску унију, додао је Весовић.

(Факти)