Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ БИЛИ ОЧАРАНИ МЕСОМ ИЗ СРБИЈЕ, најавили бум – где су сад?

0

Дуго најављивани долазак кинеске компаније ЦМЕЦ у Крагујевац, још се чека, пишу локални медији.

Како је најављивано, требало је да се оснују партнерска предузећа која ће се бавити откупом и прерадом стоке у централној Србији. Инвестиција се чека још од краја 2015. године и наводно је било само питање дана када ће бити реализована. До тога, међутим, до данас није практично дошло, пише портал ИнфоКГ.

„ЦМЕЦ“ је требало да откупљује месо за кинеско тржиште. План је био да се на годишњем нивоу произведе око 50.000 тона меса, за шта је потребно око 100.000 бикова. Сарадња са кинеском компанијом требало је да покрене сточарство и пољопривреду читаве Србије, али и друге индустријске гране.

– Локална самоуправа и кинеска компанија „ЦМЕЦ“ основаће до краја фебруара два партнерска предузећа, која ће се бавити откупом и прерадом стоке у централној Србији – најавио је средином јануара 2016. године тадашњи начелник Шумадијског управног округа, Дамјан Срејић.

Према његовим речима, једно предузеће требало је да се бави уговарањем това са пољопривредним произвођачима, а друго инвестиционим развојем.

Подсетимо, тада је најављено и да ће та компанија отворити кланицу. Кинеска компанија ЦМЕЦ у Србији ради и на пројекту обнове и изградње новог блока у Термоелектрани „Костолац Б“.