Прочитај ми чланак

Кина: Спремни смо за „монетарне ратове”

0

„Уколико владе земаља Г-20 буду поштовале договоре у области монетарне политике, тада ће бити могуће избећи „монетарне ратове“ – наводи речи овог кинеског функционера агенција Хсинхуа.

Чланови Г20 су се договарали о заједничким напорима за спречавање „монетарних ратова“. Међутим, неке од њих и даље настављају да смањују курс националних валута с циљем подршке темпу раста својих домаћих привреда, указала је кинеска државна агенција.

Изјава је дата због гласина да ће у многим земљама доћи до неконтролисаног штампања новца. А да то нису пуке гласине, сведочи и чињеница да је после именовања Шинзо Абеа на место премијера Јапана курс јена пао за 20 одсто.

„У потпуности смо спремни за нови талас неконтролисаног штампања новца у другим земљама“ – закључује И Ган.

Qуантитy еасинг је нетрадиционална мера влада за стимулисање националних економија. При овој операцији централна банка купује или користи финансијске активе ради упумпавања новца у привреду. Та мера води суштинском појефтињењу националне валуте.

Иначе, и Централна Банка Русије је међу основне глобалне ризицике већ сврстала разбуктавање „монетарних ратова“ иза којих ће уследити раст инфлације у САД и земљама у развоју, као и погоршавање европских проблема што се може негативно одразити на евро.

На могућност избијања „монетарних ратова“ упозорава и шеф Енглеске Банке Мервин Кинг.

„Мислим да ће 2013. бити веома тешка година. Неке земље покушавају да смање вредност својих валута што ће довести до многих проблема. Да ли ће и друге земље одговорити на исти начин? Шта ће се тада десити? Политика која се води ради заштите сопственог тржишта довешће до опште напетости“ – изјавио је Кинг у интервјуу Вол Стрит Џурнал.

Шеф Енглеске Банке је познат међу гувернерима централних банака по својим новотарским идејама, али га колеге веома поштују, па његови коментари увек привлаче пажњу.

Неки аналитичари зато ову опрезну Кингову изјаву узимају као својеврсну најаву „монетарних ратова“.

На недавном сусрету Владимира Путина са министрима финансија и гувернерима централних банака Г-20, Кристина Лагард, председница ММФ, оценила је да разговори о монетарним ратовима у свету немају никакву основу.

Нагласила је да јен није ослабио, а евро ојачао због политичких потеза власти.

(Факти)