Прочитај ми чланак

Како је цена метроа порасла са 45 на 100 милиона €

0

Прва студија која је предвиђала три линије метроа у Београду - од 33 километра и 35 станица - објављена је средином прошлог века, 1968. године. Престоница Србије ни данас нема метро, а за протекле 52 године мењале су се само процене: броја станица, километара, траса, линија, али и цена градње која значајно расте. Тако се, за само две и по године, од најаве да ће Београд добити метро попут софијског грађеног за 45 милиона евра по километру, стигло до - 100 милиона евра по километру, и целокупне инвестиције вредне - шест милијарди евра.

У фебруару 2018. године Београђанима је из Софије поручивано да је “софијски метро пример како ће изгледати метро у Београду” .

Pixabay

“Метро, чија се трећа линија гради повезао је целу Софију. То је најјефтинији метро по километру, с обзиром да је око 45 милиона евра коштао километар метроа. То је пример који ћемо ми следити у Београду”, поручио је тадашњи градоначелник српске престонице – Синиша Мали, члан званичне делегације Србије која је посетила овај град.

Непуне две и по године касније, 21. јула 2020, Србија потписује комерцијални уговор за израду студије изводљивости за изградњу метроа у Београду.

Шест милијарди евра, за 60 километара, обелодањено је тада.

Тако километар није ни 45 милиона евра, али није ни за 20, 50, 70… одсто скупљи у односу на софијски најјефтинији, већ је равно – 122 одсто скупљи, што подразумева више него удвостручену цену. Наравно, ако се и ова цена не промени, и то у ситуацији када се још не зна ни какву врсту метроа градимо, ни која ће насеља скупи километри повезивати.

Да ће цена београдског метроа бити чак шест милијарди евра, обелоданила је управо министарка саобраћаја и инфраструктуре – Зорана Михајловић, приликом потписивања поменутог уговора за израду Студије изводљивости, који су потписале компаније “Београдски метро” и француски “Ежис”.

Према најавама, ова студија која подразумева израду пројектно-техничке документације, треба да буде готова годину и по од стављања потписа на уговор.

Изградња би, стога, требало да почне крајем 2021. године, што је (сада министар финансија) Синиша Мали управо најавио.

У пројекту би требало заједно да учествују француске и кинеске компаније. Француске ће се бавити електромехаником, а кинеске – грађевинским радовима на изградњи метроа.

Убрзање на 100 милиона по километру

Као што је Нова већ писала, питање је како је министарка дошла до тих “60 километара са 60 станица“.

Последњи званично објављен документ, “Финални извештај Претходне студије оправданости са Генералним пројектом за две линије београдског метроа” из 2019. године, који је израдила иста француска компанија “Ежис”, предвиђа изградњу две линије метроа, и то “Линију 1” у дужини од 21,3 километара, и “Линију 2” од 19,2 километара – укупно 40 километара.

То је, опет, 20 километара мање од последње најаве “6 милијарди, 60 километара, 60 станица”.

Са друге стране, о цени метроа по линији домаћи политичари спекулишу још од 2015. године, када је тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали изашао у јавност са “800 милиона до 1,1 милијарде евра”, да би већ следеће године та цена порасла на две милијарде евра, да би се у периоду од 2018. до 2019. године у причу “убацила” још једна линија метроа, а са њом још око две милијарде евра на рачун вредности тог посла.

И дођосмо до шест милијарди евра.

Само два месеца пре потписивања последњег уговора, у мају, приликом потписивања донације Владе Француске за београдски метро, министарка Михајловић је навела да се процењује да ће цео пројекат коштати негде између 4,5 и 5,5 милијарди евра.

“Наведени износ од око шест милијарди евра односи се на вредност изградње све три линије метроа, укупне дужине 60,5 километара са 60 станица. Наглашавамо да се ради о оријентационим вредностима, јер техничка документација још није израђена”, навело је Министарство грађевинарства одговарајући у августу на захтев листа “Данас” да образложи ову разлику.

Министарство је том приликом навело и да би, на основу података из генералног пројекта, изградња прве две линије метроа коштала 4,4 милијарде евра и да би оне биле укупне дужине 40,4 километара са 41 станицом.

У марту 2015. тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали најавио је да ће прва линија метроа коштати између 800 милиона и 1,2 милијарде евра.

Три године касније, заменик градоначелника Горан Весић говорио је о цени прве линије метроа од 1,3 милијарде евра, али и више од четири милијарде за две линије.

Прошлог лета, француска компанија “Ежис” је, након израђене студије, проценила да би изградња прве линије метроа могла да кошта 1,8 милијарди евра, а друге 2,2 милијарде евра.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је, након тога, да је почетна цена од 4,4 милијарде евра два пута већа од цене пројекта метроа од пре седам година, у време када је он био градоначелник…

За то време, док се лицитира ценама, километрима и датумом почетка изградње, јавно предузеће “Београдски метро и воз”, бележи све више запослених, и све веће плате – у просеку – хиљаду евра…