Прочитај ми чланак

КАД КИНЕЗИ ДАРОВЕ НОСЕ: Председник Кине има вредан поклон за Србију

0

Током посете председника Си Ђинпинга Кина ће поклонити Србији 17 милиона евра, али уз један услов - да тај новац буде утрошен на јачање сарадње две земље.

kina-rusija-1Како “Блиц” сазнаје, поред заједничких вишемилионских инвестиција, Кина ће Србији дати две донације – 4,1 милион евра за економско-техничку сарадњу и 13,4 милиона евра за привредно-техничку сарадњу.

– Новац ће се користити за инфраструктуру, обуке, усавршавање… махом за пројекте у којима на неки начин учествују Кинези и њихове компаније – каже извор „Блица” из Владе Србије.

Током тродневне посете Си Ђинпинга, председника Кине биће потписано 20 споразума о сарадњи из различитих области.
Како се наводи, иако ће већи део донације ићи преко Канцеларије за европске интеграције, српске европске интеграције не занимају превише Кинезе, али их подржавају јер би Србија могла у перспективи да постане важна земља југоисточне Европе и за њихове инвестиције и логистички центар.

У том правцу треба посматрати и чињеницу да ће током посете кинеског председника бити потписан меморандум о београдском центру за инфраструктуру свих кинеских пројеката групе “16 + 1”, односно за све земље централне и југоисточне Европе.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић за “Блиц” каже да НР Кина подржава спољнополитичку оријентацију и европске интеграције Србије.

– Тржиште ЕУ је једно од најважнијих тржишта за Кину и обрнуто. За нас је част што Кина показује висок степен интересовања за јачање билатералних односа. То је само плус за Србију – каже Јоксимовићева, која наводи да је НР Кина већ дуго један од важних билатералних донатора Србије.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић објашњава да је за Кину најзначајније да продре на европско тржиште. Део тога је, објашњава, иницијатива “16 +1”, а циљ је реализација такозваног пута свиле.

– Србија такође има пројекте у вези с овом иницијативом, као што је пруга Будимпешта-Београд, са потенцијалом да иде до луке Пиреј у Грчкој, коју су такође Кинези купили. Она због своје даљине не утиче толико на дневнополитичке догађаје, али својом економијом је врло утицајна – прича Јоксимовићева, истакавши да по њеном мишљењу нема политичког ривалитета између ЕУ, западног Балкана и НР Кине.

Да је искључиво економија у интересу Кине, сматра и програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Никола Јовановић, који, међутим, каже да Србија неће имати бољу прилику за учвршћивање односа са Кином и за то да постане “важна карика највећег глобалног трговинског коридора у настајању”.

ПРИЈАТЕЉСТВО СНАЖНО КАО КИНЕСКИ ЗИД

Дугоочекивана посета Србији председника Кине Си Ђинпинга отвориће ново поглавље у традиционалном пријатељству две земље и пружити прилику за даљу економску сарадњу, поручио је српски председник Томислав Николић и оценио да је пријатељство Србије и Кине “снажно као Кинески зид”.