Прочитај ми чланак

ИЗA КУЛИСA ПОСЕТЕ: Строги Кинези одредили – свакој пари мора да се зна траг!

0

Нема расипања: Кинези имају велике планове за економску сарадњу са Србијом, али су нам јасно ставили до знања да ће строго контролисати ток новца, да мора тачно да се утврде одговорности и да свакој пари мора да се зна траг.

Према сазнањима “Блица”, кинески председик Си Ђинпинг и његова делегација инсистирају на томе да се одреде јасна задужења људи који ће пратити реализацију пројеката у области инфраструктуре.

Планирано је да се потпишу 22 споразума, чију ће реализацију помно пратити кинеска страна.
Ђинпинг и Николић су положили камен темељац за изградњу Кинеског културног центра у улици која је новоименована као Конфучијева улица

– Кинези су већ одредили људе који ће бити у радној групи која ће надзирати рад Центра за инфраструктуру у југоисточној Европи, који ће бити смештен у Београду. Од нас траже да и ми то урадимо и да јасно дефинишемо ко је одговоран за договорене пројекте. Српски тим би оперативно требало да води министарка Зорана Михајловић, али ће главни супервизор кинеског споразума бити Aлександар Вучић – објашнава наш саговорник из Немањине 11.

Оваква сарадња ће сигурно отворити врата Србији да искористи кинеске кредите за подизање домаће привреде, тим пре што су Кинези оставили могућност да домаће фирме са 40 одсто учествују у реализацији пројеката.

Кинески представници затражиће током посете кинеске делегације и да се отвори кинеска банка у Србији, преко које би се реализовали сви пројекти.

– На тај начин они желе да контролишу свој новац и да не плаћају провизије другим финансијским институцијама. Кинеска банка би допринела билатералној економској и трговинској сарадњи између две земље и промовисала кинеске инвестиције. Таква банка била би друга у региону јер једна већ постоји у Румунији – наводи наш извор.

Милан Ковачевић, економиста, каже за “Блиц” да се Кина од капиталистичке земље мења у земљу са приватним интернационалним капиталом и да је њихов циљ профит и повећање БДП.

Он додаје да њихове банке и компаније нуде кредите да би њихове фирме радиле, а наше биле неки подуговарачи.

– Србија је, како је рекао, у суштини неравноправан партнер и да је неопходна већа транспарентност послова – каже Ковачевић.

Ђинпинг добро познаје историју

Током шетње Калемегданом, председнику Кине представљена је историја српског народа, а председник Си Ђинпинг показао је завидан ниво знања.

Реља Сератић, координатор за туризам „Београдске тврђаве“, био је водич кроз Калемегдан.

– Изненађен сам колико је кинески председник упознат са нашом историјом. Добро зна све периоде, чак и о досељавању Словена на ове просторе, и историју Београда и самог Калемегдана. Провели смо га поред Војног музеја, одушевио се тенковима и топовима, а посебно му се свидео поглед на Београд преко Саве и Дунава. Кад је видео географски положај Београда, и то да излази на две реке, одмах му је била јаснија историја овог града и све кроз шта је наш народ прошао – каже Сератић.

И председник Николић је показао одлично познавање историје.