Прочитај ми чланак

Из Србије у Русију без царине и шећер?

0

(Новости)

Србија би да се прошири списак производа који би се под најповољнијим условима извозили у Русију. Нови пакет би се односио на „Фијатове“ аутомобиле из Крагујевца, дуван, сир и шећер

izvoz-u-rusiju_620x0
Србија је заинтересована да се прошири списак производа који би се под најповољнијим условима извозили у Русију. Тражи се да се „нови пакет“ либерализације трговине односи на „Фијатове“ аутомобиле из Крагујевца, затим на дуван, сир и шећер.

Овакав предлог је већ раније био дат представницима Русије за време боравка у Москви наших министара, а овог пута се захтев нашао и на дневном реду седнице Међувладиног комитета за економску и научно-техничку сарадњу Русије и Србије, који је у среду одржан у Москви.

Копредседник тог комитета Милан Бачевић рекао је за „Новости“ да је сада питање преговора и политичке воље руског руководства хоће ли да одобри да се по повољнијим условима из Србије увозе и аутомобили. Како ће Москва одговорити још није познато, јер је Русија уложила огромне паре у очување своје аутомобилске индустрије.

– Почетак градње гасовода „Јужни ток“ касни због тога што није направљена пројектна документација. За то су криве обе стране јер је то био посао и руске и српске фирме. Кад тај посао буде направљен, почеће и градња за коју смо заинтересовани и ми и Руси – рекао је Бачевић.

Наш министар рударства је разговарао и са председником „Гаспрома“ Алексејом Милером. Бачевић предлаже да гасовод „Јужни ток“ у Србији добије и јужни крак којим би се „плаво гориво“ могло транспортовати ка Македонији и Косову.

КРЕДИТ ЗА БУЏЕТ

Зa време посете премијера Дачића Москви, која се очекује 10. априла, биће потписан уговор о додели 500 милиона долара кредита Србији. На почетку је било речи да ће Москва дати за „затварање рупа“ у буџету милијарду долара, али се сада стало на 500 милиона јер нам је то довољно. Ако буде потребно, Москва ће у другој половини године размотрити могућност да да и осталих 500 милиона долара.