Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈСКИ ДОГОВОР: Русија и Кина потписале гасни споразум вредан 400 милијарди $

0

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную Республику

Преговори су трајали пуних 10 година, но данас су резултирали потписивањем историјског споразума – руски Гаспром и кинески ЦНПЦ потписали су гасни споразум у износу од чак 400 милијарди УСД према којем ће Русија снабдевати најбрже растући економију света гасом у наредних 30 година.

Тачна цена гаса у уговору је „пословна тајна, но спекулише се како ће Кина да плаћа око 350 УСД за 1,000 кубика руског гаса.

Ово је највећи уговор којег је руски Газпром икада потписао са било којом компанијом. Русија ће испоручивати Кини око 38 милијарди кубика гаса годишње путем источног гасовода који иде преко Сибира према кинеским североисточним регионима.

Овај историјски споразум потписан је у присуству руског председника Владимира Путина и кинеског председника Сји Ђинпинга за време другог дана посете Путина Шангају.

Овај договор знатно ће појачати односе између Кине и Русије те долази у изузетно критичном тренутку у којем су обе земље под великим притиском Запада, тачније САД – а.

За Русију ово је од изузетне важности јер њој се већ прети економским санкцијама из смера ЕУ – а и САД – а због актуелне кризе у Украјини. Москва је свесна како ће морати да свој примарни економски фокус, без обзира на последице, пребацити на Исток. Такав исход, који се заправо управо дешава у виду овог споразума, могао би да има изузетно лош ефекат на економију Европе.

Русија и Кина коначно склопиле ”гасни брак”

Преговори су били изузетно дуги, но на крају је постигнут је споразум. Да ли је тај споразум уједно и резултат актуелне политичке климе у којој су се нашли и Пекинг и Москва? Може се само спекулисати. Руски премијер Дмитриј Медведев је коментарисао :

„Једна страна увек жели продати по вишој цени, друга жели купити по нижој. Но, вјерујем да смо постигли поштену цену која се може упоредити са онима за Европу“.

Европа и даље остаје највеће руско тржиште – у 2013. Русија је у Европу извезла 160 милијарди кубика гаса током 2013., но овај договор са Кином допринети ће диверсификацији руског извоза, а и појачати присуство на азијским тржиштима.

Што се тиче Кине, она постаје све већи потрошач енергије. Прошле године Кина је потрошила 170 милијарди кубика гаса, а очекује се да ће до 2020. та потрошња износити чак 420 милијарди кубика гаса годишње.

Руски гас ће кренути у Кину 2018. године. Гаспром ће годишње испоручивати у Кину 38 милијарди кубних метара горива са могућношћу каснијег увећања до 60 милијарди кубних метара годишње. Ради порђења, укупан обим испорука руског гаса у све земље Европе ове године ће изнети нешто више од 160 милијарди кубних метара.

Потписавши споразум, Русија је обезбедила своју ”гасну позадину”. Украјина као главни транзитер руског гаса у Европу више пута се одлучивала на уцену, покушавајући да добије или попуст за гас, или политичке предности од стране Москве. До сада Нафтогаз Украјине није платио гасне испоруке за ову годину. Његов дуг на данашњи дан премашује 3,5 милијарде долара. Као политички инструмент притиска на Москву користи се транзитни положај Украјине и ЕУ.

Пошто Европу очигледно брине окрет Русије на Исток, премијер Русије Дмитриј Медведев у интервјуу агенцији Блумберг уверио је европљане да испоруке у Азију неће се вршити на рачун Европе. Ми смо преговарали са Пекингом већ низ година, и реч је о правој, стратешкој сарадњи, срачунатој на низ година, рекао је Дмитриј Медведев:

„Веома држимо до наших европских партнера. Тргујемо са њима већ деценијама. То је врло важно и вредно тржиште и ја желим да то сви схвате. Са друге стране, не можемо да испоручујемо наш гас само на европско тржиште. Имамо га довољно да испоручујемо на азијско тржиште које се најбрже развија у свету.”

Дугоочекивани уговор са Пекингом је више него комерцијални споразум, сматра начелник аналитичког одељења инвестиционе компаниеј Церих Кепитал Менаџмент Николај Подљевских, то је споразум о формирању потпуно нове инфраструктуре за експлоатацију и транспорт гаса:

„Ради се о томе што су испоруке гаса у источном правцу везане за велике инвестиционе трошкове, огромна улагања у изградњу цевовода и пумпних станица и у освајање налазишта. Таква питања се прописују у уговору. То није само уговор за испоруку гаса, већ уговор са елементима инвестиционог учешћа Кине у разради налазишта и постављању цевовода.”

Ништа мање важан договор за време преговора руског и кинеског руководиоца у Шангају није био ни договор о томе да ће Русија и Кина увећати обим директних обрачуна у националним валутама у узајамној трговини. То ће важити не само за трговину, већ и за инвестиције и кредитирање.

Кина у последњих неколико година свира прву виолину у напорима да истисне долар са позиције главне валуте за обрачунавање. Она одавно позива на то партнере БРИКС. Кина сматра да коришћење долара као светске валуте за обрачунавање плаћања енергената пружа САД превише неоснованих предности. Споразум Пекинга и Москве да се постепено прелази са нафтних долара на ”нафтне рубље” или ”нафтни јуан” могу овај процес значајно да убрзају. И то ће омогућити да се ојача и стабилизује курс националних валута.

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную РеспубликуКина може ослободити руски гас од пореза и царина

Русија предлаже да се налазишта гаса, који ће се испоручивати у Кину, ослободе од пореза на рударство. Кина је спремна да укине увозне царине на руски гас. То је саопштио директор „Росњефти“ Игор Сечин.

Председник РФ Владимир Путин у Шангају дискутује са председником Кином Си Ђинпингом о условима гасног уговора између две земље.

Председник РФ Владимир Путин је предложио да се налазишта гаса, који ће се испоручивати у Кину, ослободе од пореза на рударство. Као одговор Кина је спремна да укине увозне царине на руски гас. То је после преговора лидера двеју држава у Шангају изјавио директор „Росњефти“ Игор Сечин, преносе РИА Новости.

„Ради се о налазиштима гаса, који ће бити извор испорука гаса на кинеско тржиште. То је врло разумна и сврсисходна понуда, која може постати основа за постизање компромиса. Компромис је увек могућ, ако су обе стане спремне да праве уступке“, рекао је Игор Сечин. Према његовим речима, кинеска страна је „спремна да укине увозне царине за руски гас и то је исто корак у сусрет компромису“.

Прес-секретар руског председника Дмиртриј Песков је изјавио да уговор о испоруци руског гаса у Кину може бити потписан у Шангају „апсолутно у било ком моменту“.

Нешто раније је председник руске владе Дмитриј Медведев у интервјуу ТВ каналу Блоомберг ТВ изјавио да ће цена руског гаса за Кину бити упоредива са европском ценом.

Други уговори

Паралелно са дискусијом поводом гасног уговора између две земље, у Шангају се дискутује и о другим документима, укључујући и уговоре у оквиру сарадње руских и кинеских компанија.

Тако је донета одлука да ће Русија повећати до 9,1 милион тона испоруку нафте за рафинерију у Тјанцзину. Очекује се да ће рафинерија почети са радом до краја 2019. године, саопштио је Игор Сечин. Испорука ће се обављати морским путем преко Козмина.

Осим тога, компанија „Новатек“ је потписала уговор са кинеском компанијом ЦНПЦ о испоруци 3 милиона течног природног гаса годишње.

Планирано је да се течни гас испоручује у оквиру пројекта „Јамал СПГ“. Уговор предвиђа развој Јужно-Тамбејског налазишта и изградњу фабрике капацитета 16,5 милиона тона гаса и милион тона гасног кондензата годишње.

(Глас Русије, RT, Xinhua)