Прочитај ми чланак

ИСТОПИО СРПСКО ОРУЖЈЕ, ПА СЕ ОПЕТ ВРАТИО: Бивши шеф Ју-Ес-Стила води Железару

0
džon gudish foto tasr

Фото: ТАСР

Један од менаџера који ће наредне три године водити Железару Смедерево – Џон Гудиш, бивши је извршни потпредседник и главни оперативни директор Ју-Ес-Стила.

Гудиш је са те позиције понзионисан крајем 2010. године, а у време када је Ју-Ес-Стил још увек био власник српске челичане, био је на челу железаре у словачким Кошицама, такође у власништу америчке компаније, одакле је надгледао и пословање Железаре Смедерево.

Истопљено српско оружје

Док је Џон Гудиш био на челу Железаре Смедере истопљено је (као војни отпад!) око 200тенка Т 55А и АК, 120 оклопних транспортера БВП М-60 и око 120 топова Т-12 100мм.

Политика је недавно писала да ће својим 40-годишњим искуством у свету челика и бројним пословним везама у тој индустрији, овај Американац биће главни за тржиште и пласман железариних готових производа.

Гудиш је у Ју-Ес-Стил дошао давне 1970. као приправник у рачуноводству. Након 17 година напредовања кроз позиције у области ревизије и финансија у Питсбургу и Индијани, одлази на позицију менаџера у железару Гарy Wоркс ин Гарy где остаје 23 године. Одатле 2000. прелази у словачке Кошице на чело тамошње железаре коју је купио Ју-Ес-Стил. Три године касније изабран је за извршног потпредседника те америчке корпорације. Изгледа да Џон Сурма, председник „Ју-Ес стила” није погрешио када је на Гудишевом испраћају у пензију изјавио:

„Његов утицај на наше компаније, али и шире, видеће се и осећати дуго после пензионисања”.

Камараш, који Гудиша добро познаје још из времена док је овај водио „Ју-Ес стил” у Кошицама, биће главни добављач сировина, које ће по повољнијим условима него до сада, допремати у Смедерево.

Извршни директор Железаре Смедерево Бојан Бојковић каже да будући менаџери тог предузећа, Џон Гудиш и Петар Карамаш, имају огромно искуство у свету челика и додао да би Гудиш требало да буде и председник Надзорног одбора Железаре.

Бојковић је на РТС-у рекао да Гудиш има велико искуство у свету челика и велико оперативно знање.

Гудиш је, додао је, био потрпедседник Ју Ес Стил корпорације у Питсбургу, водио пет челичана у Северној Америци и две у Европи.

„Поред тога, они су имали фабрике и за цеви, руднике. То је човек који је водио све то глобално“, истакао је он.

Камараш 25 година набавља сировине не само за Железару, већ између осталих и за Ју-Ес-Стил и све железаре у средње-источној Европи, казао је Бојковић.

Влада Србије одлучила је синоћ да Железаром Смедерево управља ХПК инжењеринг из Холандије Џона Гудиша и Петра Камараша.

Нови менаџмент у Железари Смедерево обећао је веће плате радницима за 10 одсто, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

(Танјуг, Србин.инфо)