Прочитај ми чланак

ИНСПЕКЦИЈА УНИШТИЛА ТОНУ ХРАНЕ из Мађарске

0

Забрана увоза прерађевина од свињског меса из Мађарске. У наредном периоду биће појачана контрола на граничним прелазима.

Забрана Министарства пољопривреде Србије да се из Мађарске у нашу земљу увозе свињско месо и производи од свињског меса због појаве афричке куге свиња и даље је на снази. Ипак, шунке, паризери и друге прерађевине из ове државе и даље могу да се нађу на локалним пијацама широм Србије, а нарочито у Војводини и северним градовима.

Ресорно министарство недавно је због појаве ове заразне болести забранило увоз свињског меса и производа од меса, а на граничним прелазима су контроле ветеринарске инспекције појачане. Ништа од робе која није термички третирана на температури од 80 степени Целзијуса не сме да уђе у земљу. Инспектори нису дозвољавали путницима чак ни сендвиче да унесу у Србију.

– Ветеринарски инспектори Севернобачког управног округа су од 7. до 13. маја ове године запленили 937 килограма хране и хране за животиње из нелегалног промета – наводи се у саопштењу Управе за ветерину. – У истом периоду је на царинским прелазима заплењено 103 килограма хране животињског порекла. У току заједничке акције ветеринарске инспекције и инспектора привредног криминала у Средњобанатском округу заплењено је 58,6 килограма хране животињског порекла из нелегалног промета, која потиче из Мађарске. Сва заплењена храна послата је на нешкодљиво уклањање.

Мера забране увоза и транзита свих пошиљака хране животињског порекла из Мађарске донета је како се афричка куга свиња не би проширила у Србији. И у наредном периоду биће појачана контрола на граничним прелазима. Уз те мере, инспектори контролишу и ловишта због дивљих свиња, које су главни преносиоци болести.

Иако болест није зооноза и не преноси се на људе, а како је једино решење уништавање животиња, економска штета може бити велика. Велику улогу у ширењу болести има и сам човек, па се зато не забрањује само комерцијални промет меса, већ се на граничним прелазима контролишу и сендвичи, који не смеју да се унесу уколико садрже у себи производе од свињског меса.

КУЛЕН И САЛАМА И ДАЉЕ НА ТЕЗГАМА

Упркос забрани увоза месних прерађевина из Мађарске, на тезгама суботичких пијаца још увек се могу купити кулен и салама произведени у суседној држави (што потврђује фотографија). Продавци нерадо, кратко, коментаришу да је реч о раније купљеној роби, трајним или полутрајним сухомеснатим производима који имају адекватан рок трајања. Иако се велика количина купљених месних прерађевина одузима на граници приликом прегледа возила, виспренији трговци успеју да неопажено пренесу мале количине.

– Када је тек уведена забрана, контроле су биле ригорозније и роба се одузимала. Сада је то мало опуштеније, али трговци не доносе велике количине, већ само оно што је за личну употребу – каже нам кратко један трговац на суботичком бувљаку.

Иначе, сухомеснати производи из Мађарске су међу најпродаванијим артиклима на суботичком тезгама, јер су упола јефтинији него у нашим радњама. Зато због ове забране негодују и трговци и купци.