Прочитај ми чланак

ИНДУСТРИЈА ОРУЖЈА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ ДОЖИВЉАВА БУМ Произвели домаћу пушку, пиштољ ..

0

Дванаест компанија које послују у оквиру наменске индустрије Федерације у првих 6 месеци ове године извезло је наоружања, муниције и војне опреме у износу од око 150 милиона марака.

У Сарајеву је пре неколико дана одржан и састанак министра енергије у Влади ФБиХ Нермина Џиндића с директорима ових компанија, на којем су и презентовани ови подаци.

Оружје (Илустрација)

На састанку су били директори државних фирми „Игман“ из Коњица, БНТ из Новог Травника, „Бинас“ из „Бугојна“, „Витезит“ из Витеза, „Унис Гинеx“ из Горажда, „Претис“ из Вогошће, „Зрак“ из Сарајева, Ремонтни завод Хаџићи, те 5 приватних фирми.

Министар Џиндић је рекао да је план пословања већ премашен те да су ови резултати показали да наменска индустрија бележи велику експанзију. У прошлој години извезено је наоружања у износу од 249 милиона КМ.

– Према нашем плану, очекивали смо извоз наоружања до краја године у износу од 305 милиона КМ. Но, сада ће ова бројка на крају године бити већа за неких 30 до 40 милиона КМ – каже Џиндић.

Према његовим речима, само је новотравнички БНТ за 6 месеци имао приходе од 8 милиона, а до краја године очекује се 15 милиона КМ. „Зрак“ је већ остварио приходе од 2,7 милиона КМ.

– Све фирме су пребациле план и оне које нису, то ће урадити врло брзо, јер наоружање није отишло због дозвола и процедура – истиче Џиндић.

Милионски послови

Aваз је пре 10 дана објавио да је горажданска фирма “AЦ Унитy“ произвела и прву домаћу пушку и пиштољ. Осим домаће пушке, БНТ Нови Травник недавно је направио прву самоходну хаубицу, чије је тестирање окончано па је спремна за тржиште, а Ремонтни завод Хаџићи први ручни бацач граната.

Његово тестирање обављено је пре неколико дана и показало је одличне резултате.

“Игман“ из Коњица

“Игман“ из Коњица прошле године зарадио је 113,1 милион марака, а ове договорио 116,3 милиона КМ. Производи муницију за све калибре.

“AЦ Унитy“

“AЦ Унитy“ је пре 6 месеци произвела прву домаћу пушку и пиштољ. Пушка је израђена у 6 различитих модела, чије су компоненте приближне онима НAТО пушака М16.

БНТ Нови Травник

БНТ Нови Травник недавно је завршио прототип првог модерног артиљеријског оружја произведеног после рата у БиХ – самоходне хаубице калибра 155 милиметара. Пре неколико дана набављена је и муниција за прву послератну хаубицу у БиХ.

Ремонтни завод Хаџићи

Ремонтни завод Хаџићи недавно је направио први домаћи ручни ракетни бацач. Ово је први бацач такве врсте не само у БиХ него и на подручју целе бивше Југославије.