Прочитај ми чланак

И МАКЕДОНЦИ И БОСАНЦИ ИМАЈУ ВЕЋИ МИНИМАЛАЦ ОД НАС Радници траже 156 динара по сату

0

Минимална цена рада би наредне године, према предлогу синдикалаца, требало да буде повећана са 130 на 156 динара по сату, али послодавци пристају на само 137 динара.

Синдикати и Унија послодаваца почели су у оквиру Социјално-економског савета разматрање питања повећања минималне цене рада за 2018. годину. Синдикалци сматрају да раст минималца не сме бити мањи од 20 одсто. Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, каже да је све мање од тога понижавање грађана.

– Пораст минималне цене рада од осам одсто који помињу представници власти је поражавајући. То није довољно према свим параметрима, цени комуналних услуга, животних намирница… Повећање од 10 динара је понижење за раднике – наводи Савић.

Према њеним речима, Србија је на последњем месту у региону по висини минималца.

– Сви су нас претекли, па и Македонија и БиХ. Наша влада би морала да учини нешто да побољша стандард грађана. Може да укине или смањи опорезивање основице за минималну цену рада. Да тих 24.000 динара буде неопорезиво – сматра Савић. Она додаје и да је обесмишљен рад Социјално-економског савета.

– Другу годину заредом, раније премијер, а сада председник Србије излази са предлогом висине минималне цене рада пре разговора у Савету. Он саопштава колико ће цена рада износити, а тек после тога заседа Савет. Чему онда разговори? Ако није могуће на други начин разговарати о цени рада, ми ћемо напустити рад Савета – каже председница Асоцијације слободних и независних синдиката. У Асоцијацији сматрају да цена рада треба да се повећа за 20 одсто.

– И то је недовољно, али барем задовољава минимум потреба – закључује Савић.

Са њом се слаже и председник гранских синдиката „Независност“ Зоран Стојиљковић.

– Повећање минималца је неопходно. Ми се нећемо задовољили само козметичким повећањем. Реално је да тај износ буде двоцифрен, и то пре свега због раста продуктивности – наглашава Стојиљковић.

С друге стране, послодавцима је најреалније да се минималац повећа за шест одсто, али траже и да се повећа неопорезива основица на плате.

– Повећање зараде не сме да буде само повећање оптерећења привреди, већ мора да се усклади с другим решењима. Већ неколико година није повећавана неопорезива основица на плате, која сада износи 11.600 динара. Њу би требало повећати барем за онолико за колико се увећа минималац, а требало би размишљати и о другим олакшицама – истиче Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

Како наглашава, не могу се очекивати веће плате ако привреда озбиљно не напредује.

– Ми имамо ниску цену рада, али наш раст је мали. Упола мањи од Хрватског, и четири пута нижи у односу на Словенију. Ове године ће бити мањи од предвиђених три одсто. Синдикати се позивају на цену потрошачке корпе. Тачно је да нам зараде заостају за потрошачком корпом, али послодавци се ослањају на раст БДП-а, инфлацију, незапосленост… и објашњавају да и плате морају бити у тим оквирима – каже Атанацковић, и закључује да минималац мора да прати инфлацију и раст БДП-а.

– Ако би раст привреде био три одсто и инфлација око три, то значи да реално повећање цене рада може да износи шест одсто, али уз олакшице за привреду – каже Атанацковић.

Чека се предлог Владе

Законом је прописано да се сваке године до 15. септембра одређује минимална зарада по сату за следећу годину. Социјално-економски савет ће данас наставити разговоре на ову тему, а очекује се и да Влада Србије изнесе своје предлоге. Иначе, минималац за ову годину износи 130 динара, или 22.620 динара месечно.