Прочитај ми чланак

Хрватску странци опљачкали: Покуповали државну имовину, Хрватима скресали плате

0

Странци нису заинтересовани за инвестирање у Хрватску, а покуповано је све што је вредело.
У овој години иностране инвестиције су износиле свега 154 милиона евра, исто као и пре шеснаест година. Државна имовина која је вредела већ је у рукама странаца.

Хрватску тек чекају лоши дани, будући да је нова влада у иностраним инвестицијама видела спас. Пре четири године у Хрватску су стигле 4,2 милијарде евра.

Хрватској преостаје да прода и „породично сребро“. Спрема се продаја Кроација осигурања, највеће осигуравајуће куће и Хрватске поштанске банке, једине банке која је била у хрватским рукама. За многе то је кобна одлука. Продаја вредних предузећа неће попунити буџет, а све што је вредно биће у рукама странаца.

Висока цена рада у Хрватској одвлачи инвеститоре према другим земљама у региону, где су плате и трошкови живота много нижи. Странци драстично смањују и плате хрватским грађанима у њиховим фирмама, жалећи се да су пореска давања највиша у региону.

У Хрватској су странци досад инвестирали око 25 милијарди евра, углавном у банке, телекомуникације и трговину. Најугледније хрватске фирме, од ИНЕ до “Пливе”, прешле су у руке странаца, а остале су само оне које имају тешкоћа у пословању. Улагање у нове погоне и фабрике странце није интересовало.

А економски показатељи у Хрватској све су неповољнији, па је инфлација већ пет одсто. Сада се у име уласка у ЕУ најављују нова поскупљења енергената, а Хрвати већ сада плаћају највишу цену гаса у овом делу Европе. Када је реч о каматама у банкама Хрвати плаћају кредите далеко најскупље, тако да је хрватско искуство са странцима више него неповољно.

 

(Вечерње новости)