Прочитај ми чланак

СЕЉАЦИ ТРАЖЕ: Хоћемо на руско тржиште

0

rs-MODRICASJEDNICA-POLJOPR

Штете у пољопривреди од поплава али и сталних киша мере се милијардама марака! Највеће штете се односе на уништену механизацију и сточни фонд, закључено је у уторак у Модричи, на седници Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача и млекара РС.

Осим овог катастрофалног биланса, чуло се и упозорење да ће чланови овог удружења блокирати увоз производа животињског порекла из ЕУ у БиХ, ако они не буду могли да пласирају своје производе на инострано тржиште. Наиме, после огромне штете коју су пољопривредници претрпели због забране извоза у Хрватску откад је она постала чланица ЕУ, код овдашњих пољопривредника додатну огорченост и бојазан је проузроковала препоруке ЕУ да се игнорише тржиште Русије!

– Ако не можемо ми извозити, неће се моћи ни увозити у БиХ. Ићи ћемо на блокаду царинских терминала где се увози роба животињског порекла. Само за ту робу ћемо направити блокаду, остало ће моћи да улази у БиХ. Нећемо дозволити да Европа своје проблем са Русијом превали на Босну и Херцеговину – најавио је Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача млекара РС. 

РАД И БРИГА

Година је неповољна и за модричког фармера Ристу Кузмановића који на својој фарми има 250 грла.
– Зависимо од свих фактора, од климе, господа бога, система, државе, од стотину чуда. Пуно је бриге и рада, међутим шта је ту је, ми морамо даље надајући се бољем – закључио Кузмановић.

Пољопривредници и млекари Републике Српске задовољни су односом Владе према њима.

– Исплаћене су нам све премије и субвенције до маја, испоштовани сви рокови које је Влада обећала. Ђубриво је отписано, а биће отписане и концесије и закуп пољопривредног земљишта. Влада је најавила да ће обештетити све сточаре који су претрпели штету у поплавама – рекао је Усорац.

Пољопривредници-млекари Српске посетили су домаћинство Чедомира Боројевића из Тишине код Шамца, коме су мајске поплаве причиниле штету од близу пет милиона марака. Боројевић је у мајским поплавама остао без 340 музних крава, погона за производњу сточне хране и усева са 150 хектара заснованих култура. Полако се опоравља.

– Обезбедио сам довољно хране за преостали сточни фонд, а очекујем да ће ми одлуком Владе РС бити надокнађено угинулих 340 грла – каже Боројевић.

(Вечерње новости)