Прочитај ми чланак

Где у Србији је најскупље млеко; У неким местима поскупело 10 динара за две недеље

0

Последњих месеци су, због галопирајуће инфлације, грађани Србије навикли да сваки пут када оду у набавку виде другачије цене, које су углавном веће него претходни пут. Тај тренд неке производе, попут млека, према подацима Републичког завода за статистику, није заобишао ни у децембру.

РЗС, наиме, редовно објављује податке о кретањима цена пољопривредних производа у већим градовима Србије и то тако што се објављују подаци из прве и треће недеље у месецу.

Сада је објављена и статистика за трећу недељу децембра, која показује да има разлике у ценама појединих производа у односу на прву половину истог месеца.

Тако је рецимо литар млека у Београду у првој недељи децембра најчешће коштао око 142 динара, а већ у трећој недељи је коштао 150 динара.

Млеко није било скупље само у Београду, па је тако у Крагујевцу у трећој недељи децембра коштало 160 динара, што је чак 10 динара више у односу на прву недељу тог месеца.

Поскупљење је дочекало и Новосађане. Млеко је у овом граду почетком децембра коштало 142 динара, а већ средином децембра – 150.

Са друге стране, Краљевчани су мало предахнули, будући да је у овом граду у периоду од 15. до 21. децембра млеко било јефтиније за 5 динара и коштало 150 динара. Ова намирница је за 5 динара била јефтинија и у Лесковцу. У Панчеву је литар млека појефтинио за један динар.

У осталим градовима у којима РЗС прати цене, а то су Ваљево, Врање, Зајечар, Ниш, Нови Пазар, Смедерево, Ужице, Шабац, Зрењанин, Сремска Митровица и Суботица, цена млека остала је непромењена кроз цео децембар.

Према подацима Републичког завода за статистику, од свих градова који улазе у “конкуренцију”, млеко највише кошта у Новом Пазару и Крагујевцу, где грађани за литар морају најчешће да издвоје чак 160 динара.

Са друге стране, најјефтиније млеко пију Нишлије и Панчевци, који за литар ове основне животне намирнице у просеку морају да издвоје око 145 динара.