Прочитај ми чланак

Где су паре из буџета града Ниша?

0
Драган Радовић

Драган Радовић

„Ако је породица основна ћелија друштва, локална самоуправа је основна ћелија ненамемнски потрошеног народног новца!“

Завршни рачун буџета града Ниша за 2014.г. усвојен је у мају 2015.г. Разлика планираних и остварених прихода и расхода је огромна: приходи су планирани у износу од 10,28 милијарди динара, остварени 7,19 милијарди динара (30% мање остварени од планираних), расходи су планирани у износу од 9,29 милијарди динара, остварени 6,61 млрд. динара (29% мање остварени од планираних). Колико стручности је потребно да се погреши у планираним и оствареним приходима и расходима скоро за трећину? Шта би се десило да је држава у рату, да су основне потребе погрешно испланиране за трећину мање, колико би грађана Ниша умрло од глади због нестручног и неодговорног рада службеника града?

За разлику од нестручног планирања и остварења прихода, извршиоци су се много боље снашли у извршењу расхода.

ГРАД НИШ НЕПРАВИЛНО ЈЕ СТВОРИО И ИЗВРШИО РАСХОДЕ И ИЗДАТКЕ У ИЗНОСУ ОД 1,606,319 хиљ.динара., констатовали су представници Државне ревизорске институције у извршеној контроли буџета града Ниша!!!

Да преведемо на „српски“ језик: градски и општински службеници су ненамеснки потрошили 1,6 милијарди динара у 2014.г.! По просецном курсу од 120 дин за један евро укупно ненаменски је потрошено 13,38 милиона евра!!!

Шта значи НЕНАМЕНСКО ТРОШЕЊЕ НОВЦА? Под каквом категоријом да подведемо тај израз? Да ли је то трошење против законa, да ли је кажњиво?

НЕНАМЕНСКО трошење новца је новац пореских обвезника, наплаћен за буџет преко разних пореских дажбина а потрошен ван законских оквира. За све потрошено ван законских оквира морао би НЕКО да одговара.

А шта је то ДРИ констатовао?

„Основа за изражавање мишљења са резервом као што је наведено у кључним неправилностима и шире објашњено у Напоменама уз Извештај о ревизији град Ниш је неправилно створио обавезе и извршио расходе и издатке у износу од најмање 1.606.319 хиљада динара, и то: 

1. 96,28 милиона динара – ненаменски је искористио средства од наменских јавних прихода и примања; 

2. 67,96 милиона динара за плате, додатке, накнаде и социјалне доприносе на терет послодавца и накнаде по уговорима; 

3. 302,93 милиона динара без основа који је усклађен са прописима; 

4. 235,67 милиона динара без валидне документације; 

5. 26,53 милиона динара без спроведеног јавног конкурса;

6. 84,30 милиона динара без спроведеног поступка јавне набавке и без поштовања законских процедура у поступцима јавних набавки;

7. 780,26 милиона динара за преузете обавезе изнад одобрене апропријације;

8. 12,38 милиона динара за преузете и плаћене обавезе у износу већем од уговорене вредности.“

Утврђене неправилности ДРИ је записао и образложио у Извештају од невероватних 387 страна. На жалост, ДРИ се понашају као Добровољни раднички инструктори јер у свом налазу дају другарске препоруке како треба поправити утврђене неправилности (оно што се поправити не може): уредите књиге, обезбедите правни основ и сл. – нигде нема препоруке: вратите новац! 

Да постоје криминалне радње које не смеју проћи некажњено покушава да докаже ЛАФ – Локални актикорупцијски форум, њихову активност забележиле су локалне новине Јужне вести:

„Док су ревизори надлежнима у Нишу дали само препоруке, независни орган Града Ниша, Локални антикорупцијски форум (ЛАФ) је своје закључке и цео извештај доставио надлежним органима, због, како кажу, неправилности у трошењу буџетског новца „које отварају простор за сумњу у различите видове коруптивног понашања органа јавне власти, а штету од таквог поступања неоправдано трпе грађани“.

За градоначелника Ниша ништа није спорно, за лош извештај ДРИ и добијену оцену „извештај са резервом“ одговорне су књиговође због лошег књижења, како је изговорио на организованом ТВ дуелу у емисији „Између редова“ локалне ТВ Белами. (https://www.youtube.com/watch?v=V0wuKd5nqgQ)

Г. Перишић се није много узбудио због незаконито исплаћенх функционерских додатака, незаконитог запошљавања, фалсификованих путних налога, мањкова у благајни, „изгореле“ евиденције издатих и продатих станова, исплата изнад дозвољених апропријација. Није му засметало што је уништено ЈП Горица, Инкубатор центар у ликвидацији, што је по двадесетак школа дневно у блокади због неизмирених обавеза, огромни неплаћени рачуни и кредитна задужења…

Да ли је могуће да градоначелник не познаје процедуре кретања документације, од стварања па све до књижења, и да не зна да су књиговође последња карика, она која обрађује пристиглу документацију.

САМО ОБРАЂУЈЕ! Документацију стварају, често и фалсификују, крше закон на све могуће начине градски службеници (већ поменути страначки кадрови), они који су морали бити контролисани. А нису. Новац који је нестао је мање битан за градоначелника, зашто је потрошен ненаменски и не треба нико да пита јер „има се, може се“.

Добија се утисак да је ненаменско трошење намерно изведено како нико не би питао за потрошена НАМЕНСКА СРЕДСТВА. Шта је са њима, колико је ту неправилности, препумпаних фактура на тендерима, страначки запослених и исплаћених радника по разним (можда непостојећим и фалсификованим) уговорима за повремене и привремене послове и још много тога.

Прилог: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/152733a425d0cffe?projector=1 Извештај ДРИ

Извор: СРБИН.ИНФО/Драган Радовић