Прочитај ми чланак

„Где је нестало 850.000 хектара обрадивог земљишта?“

0

Странка Богата Србијa затражила је објашњење због чега је обрадиво земљиште у Србији смањено за 850.000 хекатара.

Како се наводи у саопштењу те парламентарне странке, попис Републичког завода за статистику из 2012. године показао је да Србија има 3,35 милиона хектара обрадивог земљишта, а не 4,2 милиона како се говорило пре пописа.

„Земља не може нестати али може јој се преиначити намена. И док се у развијеним земљама крче шуме и ледине, чак и део мора претвара у оранице, код нас се, нажалост, оранице претварају у земљиште које не може да рађа“, додаје се у саопштењу.

Богата Србија изразила је противљење политици небриге услед које се, према неким истраживањима, сваке године у Србији губи око 25.000 хектара због бесправне градње, изградње путева и подизања објеката разне намене на најбољем пољопривредном земљишту.

Та страка је затражила од Владе Србије да хитно прекине тренд смањења површине обрадивог земљишта увођењем високих такси за промену намене из обрадивог у грађевинско земљиште.

Тако прикупљен новац, предлаже се, требало би дугорочно улагати у системе за наводњавање и одводњавање, чиме би се подигао просечан принос по хектару и произвело више хране за домаће и страна тржишта.

(Вести онлине)