Прочитај ми чланак

Где ће све у Србији слетати авиони: У плану Нови Пазар, Сребрно језеро, Дивци…

0

Београд -- Поред три постојећа међународна аеродрома у Београду, Нишу и Краљеву, у току су активности на развоју нових аеродрома.

О радовима који су тренутно у току, као и оним који се тек планирају, за Б92.нет говорило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су препознали потенцијале ваздушног саобраћаја и основали предузеће Аеродроми Србије са задатком да то предузеће у име државе брине о одржавању аеродромске инфраструктуре, изградњи нових аеродрома и њиховом функционисању“, наводе из министарства.

У изради је план новог аеродрома намењеног искључиво авио-превозу робе и то на локацији која ће бити повезана са мешовитим Војно-цивилним аеродромом „Морава“.

Како наводе из министарства, у плану су још реконструкција аеродрома Ченеј код Новог Сада, а припрема се и локација Аеродрома у Новом Пазару.

Плански акт за аеродром Сребрно језеро је у завршној фази, а тренутно се ради и претходна анализа саобраћајних могућности за развој аеродрома Дивци код Ваљева.

„У Аеродром Поникве ће се наставити са улагањем по завршетку законом предвиђене процедуре припајања Аеродромима Србије“, кажу из министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Поред поменута три међународна аеродрома у Београду, Нишу и Краљеву, у току су и радови на изградњи аеродрома Росуље и Прањани.

Када је реч о аеродрому Бор, анализира се могућност пресељења овог аеродрома на нову, повољнију локацију, како би се омогућио даљи развој аеродрома.

„Интензивним радом на развоју мреже аеродрома којим ће се покрити комплетна територија Србије, пружиће се могућност да се са сваког дела територије могу реализовати хитни летови, медицински, пословни и други, али и вршити својеврсна популаризација ваздухопловства и као значајног дела саобраћаја и као привредне гране, али и популаризације ваздухопловства у образовном и спортском смислу“, навели су из министарства.