Прочитај ми чланак

ЕСТРАДНА СРБИЈА Певачима и водитељима Влада поклања 90.000 динара!

0

Влада Србије усвојила је јуче закључак о исплати „бесповратне новчане помоћи самосталним стручњацима у култури, самосталним сарадницима и извођачима културних програма, ради ублажавања последица насталих услед пандемије изазване коронавирусом. У саопштењу Министарства културе наводи се да ће помоћ од 90.000 динара бити исплаћена „лицима која самостално обављају другу делатност у култури коју је утврдило репрезентативно удружење у култури“, а који нису добили финансијску подршку 2020. године. И то је изазвало забуну у удружењима уметника: на кога се ово тачно односи?

Нова.рс сазнаје да се скоро сви поменути у јучерашњем саопштењу Владе налазе у Удружењу сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије, на чијем челу је Живорад Жика Ајдачић. Он овако разјашњава ко може да рачуна на помоћ из буџета:

– То је друга тура помоћи и односи се на наше чланове. Прошле године помоћ је уплаћена самосталним уметницима, онима којима локална самоуправа плаћа пензијско и здравствено осигурање. Имали смо и ми око 60 таквих чланова, а сада су овом мером обухваћени и наши чланови који имају тај статус, али сами себи то плаћају.

Ајдачић: Помоћ може да очекује најмање 2.000 људи

На питање ког профила занимања су „самостални стручњаци у култури“ и „самостални сарадници“, он одговара да су из „скоро свих области културе“.

– Обухваћени су уметници из области ликовне, књижевне, драмске уметности. Код нас у удружењу тиме су обухваћене сценске уметности, значи игра, фолклор, балет, ту су водитељи програма, уметнички уредници, тонци, продуценти, сви они који припадају тој категорији – каже Ајдачић, потврђујући да се ова помоћ односи и на самосталне кустосе или теоретичаре уметности и културе.

– То је подељено по репрезентативним удружењима, а има их 19 у Србији. У нашем удружењу има око 1.670 чланова из целе Србије, али ту су и запослени, и пензионери, и самостални. На помоћ може да рачуна нешто више од 120 самосталних. Остали су запослени у телевизијама, иституцијама културе… Имамо и велики број оних који су раније били у статусу самосталних уметника, па су отишли у пензију. На њих се та помоћ не односи, они имају помоћ за пензионере – каже Ајдачић.

У саопштењу Владе најмање јасно је то што ће помоћ добити „извођачи културних програма“. Према логици, то би били практично сви који изводе неки од уметничких програма. На кога се то односи, питамо Ајдачића.

– То су пре свега глумци, певачи свих категорија, народне, забавне, рок, поп, играчи… То су извођачи који изводе програм. Та се помоћ односи на све њих, на поп, на рок, на све који су самостални – набраја он.

Ајдачић наводи да су добили ту одлуку Владе, а да су удружења већ доставила спискове Министарству културе, да је Министарство је „на вези“ са локалним самоуправама и он очекује да исплате почну средином маја, преко уметничких удружења.

На питање на која удружења сем његовог се то односи, Ајдачић, својевремено у жижи јавности и због предлога да музичари из области народне и забавне музике добију националне пензије, каже на сва: ликовних, примењених, драмских, балетских, музичких уметности… Уз ограду да не зна тачан број, наводи да ту помоћ може да очекује најмање 2.000 људи.

– Све зависи од тога шта су уметничка удружења доставила Министарству културе – закључује Ајдачић.

Међутим, ту опет почињу нејасноће. Извесно је да су из ове „транше“ помоћи искључени самостални уметници, пошто су они, уз низ перипетија, добили по 90.000 динара прошле године, а Влада Србије недавно им је обећала и помоћ од две минималне зараде за јул и август 2021. године.

„Код нас у удружењу су само самостални уметници“

Члановима других удружења која смо позвали није најјасније на кога се садашња помоћ од 90.000 динара односи. У Удружењу драмских уметности наводе да, поред глумаца, редитеља и драмских писаца окупљају и друге позоришне и филмске професионалце попут инспицијената или шаптача, али наводе да су њихови чланови добили помоћ прошле године и чекају ону на лето.

Са претпоставком да се помоћ односи на кустосе, позвали смо Удружење ликовних уметности, где кратко кажу да УЛУС има издвојену само секцију самосталних уметника, упућујући нас на Удружење ликовних и примењених уметника и дизајна.

– И код нас су само самостални уметници и за њих је предвиђена помоћ од два пута по 30.000 динара на лето. Званичну информацију о категоријама коју спомињете немамо, имамо само дизајнере, архитекте, сценографе, дизајнере текстила… Девет делатности и сви су самостални уметници. Имамо и историчаре уметности, теоретичаре и и критичаре под том делатношћу, али њих је обухватима помоћ прошле године. Могуће да су то неки други, али то нема везе са УЛУПУДС-ом – каже Константин Т. Петровић из стручне службе овог удружења.

Брајовић: Приоритет они којима је новац потребан да би преживели

Предсеник УДУС-а, глумац Војислав Воја Брајовић, мисли да се нова одлука Владе о помоћи односи пре свега на продуценте или теоретичаре уметности, оцењујући такође да је тај сегмент нејасно дефинисан. Он подсећа на то да је помоћ самосталним уметницима исплаћена прошле године на иницијативу удружења, да је недавно донета одлука да им буду исплаћене две минималне зараде на лето.

– Добро је да држава препознаје тај проблем, сваког ко у овом ужасу оствари свој лични доходак, и да колико-толико помогне. Требало би да приоритет имају они којима је то потребно. Не знам колико самосталних сарадника у култури има, а поготову не колико има извођача културних програма. А да ми буде криво што неко узима у овој општој сиротињи, не пада ми напамет. Свако ко је био онемогућен да у овој пандемији преживи јер нема новца, држава треба да га подржи. То је мој став – закључује Брајовић.

У Асоцијацији Независна културна сцена Србије, одакле су још на почетку пандемије указивали на то да поред самосталних уметника треба помоћи и радницима у култури, наводе да нису детаљно упознати са новом одлуком Владе. Они додају да се у неким удружењима може стећи статус самосталног стручњака и сарадника у култури, али ни њима није до краја јасно шта се тачно подразумева под „извођачима културних програма“, јер је то јако широко дефинисано.