Прочитај ми чланак

Динкић: Мере усаглашене, терет штедње поднеће запослени у јавном сектору

0

mladjan-dinkicВлада Србије ће прекршити обећање и ипак у понедељак усвојити ребаланс буџета, о којем ће 1. јула почети расправа у Скупштини, најавио је данас српски министар финансија и привреде Млађан Динкић.

(Б92, Данас, РТВ, фото: Гето Србија
Он је за телевизију Б92 рекао да су се у Влади данас потпуно сагласили и да сутра предлог ребаланса буџета иде у процедуру у Влади која ће га у понедељак усвојити.

Према његов речима, чланице владајуће коалиције су се договориле како да, с једне стране поднесу терет запослени у јавном сектору, а с друге, како да Влада Србије подстакне приватни сектор и привреду да се развијају.

Дугорочна штедња с једне, развој приватног сектора с друге стране
„То није само ребаланс буџета. Ми смо суштински усагласили читав пакет мера на реформи јавног сектора који треба да обезбеди не само штедњу у овој години већ и у наредној години, а да на другој страни обезбеди развој приватног сектора“, рекао је Динкић.

Према његовим речима  десиће се да плате много брже расти у приватном него јавном сектору.

„Ми ћемо се наредних дана, пре него што влада усвоји комплетан пакет мера, састати у четвртак са Фискалин саветом, затим у петак са привредницима у ПКС, а у суботу са представницима синдикат“, рекао српски министар финансија.

Он је прецизирао да мере Владе Србије подразумевају резове у јавном сектору и смањивање расхода, наводећи да ће влада на уштрб запослених у јавном сектору смањити једну врсту расхода за скоро пола милијарди евра.

„Са друге стране ћемо направити промену пословне климе променама Закона о раду и променама Закона о планирању и изградњи, да се укине бирократија у давању грађевинскх дозвола и подстакне развој приватног сектора“, рекао је он.

Динкић је истакао да је највећа реформа окончање реструктурирања бивших друштвених предузећа којих је 174 и која праве 750 милиона евра губитака годишње.

„Уводимо ред у јавни сектор тако што ћемо обавезати све у држави да сви запослени који раде у јавним сектору уђу прво у регистар запослених до 31. јула ове године са свим могућим подацима, како би могли да контролишемо прековремени рад, бонусе, разне дотације, како бисмо самњили трошкове“, рекао је он.

Динкић је најавио да ће од 1. јануара наредне година држава почети централизовану исплату зарада у целој Републици, напомињући да је Хрватска на томе, после увођења, уштедела 10 одсто.

„Било каква мера која би била само у јавном сектору, а не би симултано била праћена и покретањем привреде, производње и запошљвања, била би краткотрајна“, рекао је српски министар финансија и привреде Млађан Динкић.

ursСпреман сам да одем ако неко може боље да ради
Лидер Уједињених региона Србије изјавио је да на месту министра финансија и привреде може да га замени свако ко сматра да може боље од њега да управља јавним финансијама.

„Мене су у ову владу звали и (Александар) Вучић и (Ивица) Дачић. Ова влада је пре годину дана могла да се формира и без УРС и може да настави да ради и комотно без нас. Ако било ко сматра да може боље да ради од нас из УРС, ми смо увек спремни да одемо“, рекао је Динкић за Б92.

Он је поновио да може да га замени на том месту било ко, ко сматра да може да води јавне финансије.

„Нисмо заковани за ово место, ако мисли да неко у овој тешкој ситуацији може да води јавне финансије, немам никакв проблем са тим“, закључио је Динкић.

Подсећамо, према писању Данаса, у врху СНС се разматра могућност да се Министарство финансија и привреде, на чијем је челу Динкић, раздвоји и да се потом формира посебан ресор индустрије и привреде, на чијем би челу била Милка Форцан.