Прочитај ми чланак

„Динар пада као снег“, шта нас чека?

0

dinari1

Београд — Динар пада као снег, кажу стручњаци. Национална валута је, у односу на заједничку валуту еврозоне, од почетка године ослабила за један одсто.

Динар ће и сутра ослабити према евру 0,1 одсто и званични средњи курс износиће 122,85 динара за један евро, објавила је Народна банка Србије.

Ипак, стручњаци тврде да разлога за бригу нема, пошто је ово уобичајен сезонски пад, који се увек догађа после новогодишњих празника у јануару.

„То је месец када се затварају биланси и врши се исплата дивиденди страним акционарима у еврима па се повећава мало тражња. Увоз енергената, и то су ти неки уобичајени ефекти, а може се очекивати у дужем периоду релативна стабилност“, каже Зоран Грубишић професор Београдске банкарске академије.

Да нема разлога за бригу, сматра и Борислав Брујић председник Удружења мењача.

„Довољна је мала потражња, рецимо неке велике, јаче фирме која има плаћање ка иностранству или потраживање њихових дужника, тако да је то један од главних разлога. Апсолутно другог разлога нема“, објашњава он.

Са средњим курсом који је сада 122,8 динара за један евро, грађани нису превише уплашени.

Како кажу, до сад је било сезонски и да обично у марту почиње да пада курс, док други верују да он не би требало много да расте.

Грађани верују и да ће се курс стабилизовати, а има и оних који истичу да немају милионе евра, па их колебање курса и не погађа много.

Народна банка Србије је од почетка ове године продала на међубанкарском девизном тржишту 120 милиона евра с циљем спречавања прекомерних дневних осцилација курса.

Из Народне банке Србије поручују да садашњи ниво девизног курса не треба да изазива забринутост и да је сличан курс био и прошле године у ово доба. Такође напомињу и да расписивање ванредних парламентарних избора нема никакве везе са слабљењем динара.

„Не види се, ни према каквим подацима, најави инвеститора, било чега другог. Значи ово су уобичајени сезонски ефекти рекао бих, ванредни парламентарни избори немају са овим ниста“, истакао је Грубишић.

Динар је у претходних годину дана био најјачи 1. октобра, када је курс био 119,7 динара за један евро.

B92