Прочитај ми чланак

Банке од данас смеју да мењају цене својих услуга: Спремите се за поскупљења

0

Банке у Србији од данас могу да обрачунавају висину накнада и провизија у складу са пословном политиком и, како су навеле, редовним тарифницима.

Повољнији услови за коришћење платних производа и услуга пословних банака, уведени прошле године на иницијативу Народне банке Србије (НБС) у оквиру мера за подршку очувању стабилности тржишта и стандарда грађана, истекли су јуче, па банке по оцени њиховог удружења имају могућност да наставе са обрачунавањем накнада по редовним тарифницима, који су били у примени пре увођења привремених мера.

У августу 2022. године, НБС је апеловала на банке, а оне су то прихватиле, да умање накнаде и провизије за 30 одсто или их врате на ниво пре претходних повећања, као и да одустану од даљих поскупљења у наредних годину дана, до 1. септембра ове године.

У Удружењу банака Србије оценили су пре неколико дана да ће свака банка у складу са пословном политиком одлучити да ли ће кориговати цене услуга и када.

Навели су да ;да је најшири круг банкарских клијената заштићен и то одлуком о основном пакету платних услуга који је одлуком НБС фиксиран на 150 динара, а садржи и услугу мобилног банкарства.Клијенти који сматрају да им је довољан тај основни пакет услуга могу да се определе за њега и промене свој пакет тако да плаћају само тај износ, а они којима су потребне неке додатне услуге, као што је дозвољени минус, коришћење кредитних картица, чекова и слично, те ће услуге плаћати додатно.