Прочитај ми чланак

Динкић: Арапски аеродром улази у сувласништво са ЈАТ-ом?

0

Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан је власник авиокомпаније „Етихад“ која има интерес да изгради карго терминал на београдском аеродрому и „Етихад“ би ушао у сувласништво са Јатом, објаснио је Динкић

БЕОГРАД – Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је са Уједињеним Арапским Емиратима (УАР) поред Меморандума о разумевању, склопљен и аранжман о сарадњи у војној индустрији.

Динкић је потврдио да је предложио влади да се направи нови Јат и купи нова флота, јер је та компанија у губицима на дугорочни лизинг при чему би био искоришћен уговор са „Ербасом“ и да би било обезбеђено нових 12 „Ербасових“ авиона.

Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан је власник авиокомпаније „Етихад“ која има интерес да изгради карго терминал на београдском аеродрому и „Етихад“ би ушао у сувласништво са Јатом, објаснио је Динкић.

Динкић је рекао да би Србија од УАР могла имати велике користи у области пољопривреде и војне индустрије.

Динкић, који је посетио УАР, где је потписан Меморандум о разумевању са УАР о сарадњи у области пољопривреде, агро-индустрије и изградњи система за наводњавање, рекао је да су Емирати међу најбогатијим земљама на свету.

Динкић је потврдио да понуда инвеститорима из Емирата обухвата да у неким државним комбинатима који су пропали после неуспешних приватизација постану сувласници и плате 100 милиона евра за 67 одсто власништва у 10 пољопривредних газдинстава која су у губицима, чиме би се троструко повећала производња по хектару.

Постоји интересовање инвеститора из Емирата да купе једну луку на Дунаву како би направили логистички центар за извоз пољопривредних производа у Србији, најавио је Динкић.

Предлог је да Србији одобре за средства за прочишћавање канала Дунав-Тиса-Дунав да би се направила секундарна мрежа канала за наводњавање у Војводини и тај новац би се вратио у кукурузу, пшеници, детелину, млеку и пољопривреди који би продавали наши сељаци, каже Динкић.

Домаћи сељаци би могли да наводњавају њиве и да пласирају производе на тржишта платежно способних купаца као што су Емираћани, објаснио је Динкић.Динкић је рекао да постоји спремност партнера из Емирата да уђу и у банкарски систем у Србији.

Сарадња и са Кином
Динкић, који је пре недељу дана посетио Токио, рекао је да је позната светска компанија донела одлуку о изградњи две нове фабрике у Србији и да су Јапанци познати по електроници и да су представници „Мицубишија“ заинтересовани да се укључе у изградњу хидроцентрала у Србији.

Говорећи о сарадњи са Кином, Динкић је рекао да се огромном брзином гради мост Земун – Борча и да се три аутопута граде у Србији.

 

(Курир)