Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР ЧЕПУРИН ЗА „СРБИН ИНФО”: Руско тржиште је шанса Србије, почиње обнова домаћих пруга

0

Cepurin zeleznice

На изложби ЕКСПО РУСИЈА СРБИЈА 2014, руски амбасодор Чепурин је дао ексклузивну изјаву за наш портал „Србин.инфо”.

– Економска и трговинска сарадња између Србије и Русије има огроман потенцијал, јер ми смо обе државе које економски напредују и које трeба да наставе да се и даље развијају што квалитетније.

Нажалост наши економска сарадња и даље заостаје за политичким контактима, јер не користимо све могућности које имамо, а који би подигли нашу пословну сарадњу на већи и профитабилнији ниво.

Имам утисак да се тренутно не познајемо баш најбоље, те да су овакви сусрети, као што је овај сајам ЕКСПО РУСИЈА СРБИЈА одличан начин да се боље упознамо. Индустрија, инфраструктура, туризам, пољопривреда и енергетика су области у којима бисмо, да се боље познајемо, могли веома брзо да направимо напредак на обострану корист.

И зато ће се овакви сајмови, што се тиче руске стране, чешће организовати, да би се српски и руски пословни људи боље упознавали и на најбољи начин конкретизовали своје међусобне послове.  Радује ме, да је српски извоз у Русију, у прошлој години први пут превазишао милијарду долара. Но, мислим да он може бити много већи и да српска страна није искористила на најквалитенији начин све погодности које нуди руско тржиште српској привреди.

Cepurin EXPO SRBIJA RUSIA

Такође, генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић и генерални директор „RŽD Internešenel“, фирме Руских државних железница, Сергеј Павлов потписали су данас, изложби ЕКСПО РУСИЈА СРБИЈА 2014, у Београду, Анекс 2 уговора о руском кредиту за реконструкцију и модернизацију шест деоница на Коридору 10, у дужини од 112 километара.

Реч је о деоницама Рума-Голубинци, Сопот Космајски-Ковачевац, Мала Крсна-Велика Плана, Винарци-Ђорђево, Врањска Бања-Ристовац и Бујановац-Букаревац. Вредност посла обухваћеног анексом износи 89,9 милиона долара.

Он је најавио је да ће следеће године на српским пругама бити 60 нових возова и да ће из Русије бити набаљене дизел локомотиве за 100 милиона долара.

Симоновић је рекао да ће средином године почети ремонт две деоница Рума -Глубинци и Спот -Младеновац, које ће бити завршене за 220, односно 170 дана. Крајем године или почетком наредне почеће ремонт преостале три деонице на Коридору 10, чиме ће бити омогућен бржи и квалитетнији саобраћај.

Cepurin yeleynica 2Он је навео да је на тим пругама брзина возова од 30 до 40 километара на сат, а између Мале Крсне и Велике Плане 60, док ће после ремонта износити 100 до 120 километара на сат. На деоницама јужно од Ниша брзина ће се повећати на 80 километар на сат.

Симоновић је навео да су Железнице из кредита ЕБРД обезбедиле потребне материјале за пруге у вредности од 25 милиона евра. Он је додао да ће на свим деоницама бити реконтруисана и сигурносна сигнализација, телекомункациона постројења и грађевинкса структура.

Директор је подсетио да је реконструкција и модернизација деоница на Коридору 10 један, од пет пројеката модернизације српских железница који се финансира из руског државног кредита, укупне вредности око 800 милиона долара.

Павлов је рекао да је успешно решен највећи проблем, а то су различити стандарди између руских и српских железница и да ће у реконструкцији пруга бити примњена најсавременија светска технологија. Већ је стигла машина из Аустрије, са немачким колегама се раде инжењеринг послови, а разматра се, како је рекао, и коришћење француске технологије.

Он је најавио и да ће почетком следеће недеље бити потписан споразум са српским подизвођачима на електрификацији пруге Београд-Панчево, предвиђене Анексом један.

Амбасадор Русије Александар Чепурин најавио је да ће радови почети најкасније за две недеље, истакавши да је најважније да се испоштују рокови. Он је оценио да ће реализација пројекта потпуно променити Србију, јер су пруге крвоток једне земље.

(Србин.инфо)