Прочитај ми чланак

Шпанци против мера штедње!

0

Више десетина хиљада људи окупило се у Мадриду на протесту због смањења јавне потрошње и повећања пореза које влада спроводи у циљу решавања кризе.

 Запослени у јавном сектору из целе земље допутовали су у престоницу Шпаније како би изразили незадовољство владиним мерама штедње за које кажу да највише погађају средње и ниже слојеве становништва, док заобилазе богате, пренео је ББЦ.

 Влада тврди да су такве мере неопходне за опоравак земље и излазак из дужничке кризе.

 Министар економије Луис де Гиндос изјавио је да се те жртве не могу избећи ако се жели „поправити тешка економска клима“.

 Међу демонстрантима који су се окупили на Тргу Колон било је наставника, медицинских сестара и ватрогасаца, а за многе од њих превоз из свих делова земље организовали су синдикати и групе за заштиту права радника.

 Учесници скупа узвикивали су антивладине слогане и махали транспарентима с натписима као што су „Доста!“ и „Они потапају земљу“. Демонстранти су блокирали главне градске улице.

 Регионална канцеларија Министарства унутрашњих послова саопштила је да очекује да ће се у Мадриду окупити више од 500.000 демонстраната, пренео је АП.

 Шпанија је у дубокој рецесији, а стопа незапослности је достигла 25 одсто.

 На састанку министара финансија еврозоне на Кипру у петак, Шпанија је најавила да ће до краја месеца представити план нових економских реформи.

 Протест у Мадриду организован је четири дана после демонстрација у Барселони, где се, према процени полиције, окупило око 1,5 милиона људи.

 Учесници скупа поводом Дана Каталоније тражили су независност тог региона на североистоку Шпаније, уз оптужбе централним властима да је увлаче у спиралу кризе.

 

Извор: Бета