Прочитај ми чланак

Србин: Србија за стране фирме мајка, а за домаће маћеха!

0

Јагодина: Италијани и даље улажу
Долазак у Јагодину најавила је италијанска Група “Аунде” која производи седишта и ентеријер за моторна возила, у 86 фабрика у 25 држава широм света.

– Нова радна места су приоритет нашег рада – истакао је, на конференцији за новинаре, Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодина, и најавио поптисивање уговора са Групом “Аунде” у наредних 15 дана.

Према речима Ћира Лотија, генералног menaxera Групе “Аунде” за сарадњу са „Фијатом“, његова компанија  инвестираће у Јагодини захваљујући препоруци компаније „Андреа конфециони“ која у поморавској престоници има позитивно искуство и максималну подршку локалне самоуправе.

– Желимо да инвестирамо у Јагодини и пратимо рад „Фијата“. После инвестиције у Србији, „Фијат“ очекује велики посао  и због тога желимо да у најкраћем року започнемо производњу у Јагодини. Започећемо са 50 радника у Јагодини, али „Фијат“ нам даје могућност да проширимо инвестиције. Србија је спремна за велика улагања и најсложенију индустријску производњу. Због тога сматрамо да у Јагодини можемо много брже него у дригим градовима да започнемо производњу – нагласио је Лоти.

Лепо је што се отварају нова радна места и што локална власт успешно привлачи стране инвеститоре. Нека их буде што више. Међутим, проблем је што држава Србија, на свим нивоима власти, на исти начин не подржава и српски капитал. Када страна компанија најави да ће запослити 50-ак радника, то је ударна вест за медије, политичари се утркују ко ће јевтиније да прода ресурсе Србије као да ће сви проблеми бити решени чим се странац појави са намером да уложи капитал код нас. А ако уложи, при том добије олакшице о којима просечан српски предузетник може само да сања: пореске олакшице, субвенције за сваког радника ког запосли, бесплатно коришћење грађевинског земљишта и слично.

Где је ту тржишна утакмица? Закони тржишта у Србији владају само када странци треба да покупе профит, и несметано га изнесу из наше држава!  Истовремено, немају ништа против субвенција државног социјализма када треба да започну посао. Зато је сваки просечан Србин, ако жели да покрене производњу максимално  оптеречен многобројним дажбинама, а уколико је још и успешан гледа се на њега као на криминалца и државног непријатеља јер је профитабилан. Као да само странац  у Србији може да буде  успешан и богат, а Србин једино раја!

А како то изгледа ослонити се само на страни капитал и не водити рачуна о домаћем капиталу најбоље су на својој кожи осетили становници Смедерева. Док је било профита, амерички капитал је био у смедеревској Железари и свима је било добро. Чим је је стао профит, страни капитал се повукао остављајући град да труне без државне помоћи.

Да ли је због тога крив УС Стил? Не, они никада нису крили да их једино занима профит. Крива је српска политичка елита која мисли да ће решити све социјалне проблеме државе Србије ослањајући се на похлепу страних инвеститора! Та навика српске власти мора да нестане ако  желимо да преживимо и као народ и као држава!

 

(Шумадија прес, Д.П.З.)