Прочитај ми чланак

Светске економске прилике неће утицати на Русију

0

Русија по свој прилици, нису потребне антикризне мере, али ће се власти РФ ипак максимално осигурати од сваког негативног развоја догађаја у европској и светској економији, саопштио је председник РФ Владимир Путин.

Због тога је за 2013. годину припремљен пакет мера који омогућава замена облигација федералног зајма на хартије од вредности банака. У неким областима компанијама ће бити даване допунске државне гаранције.

Путин је указао и да руски буџет неће бити само социјалан, већ и развојни. Зато ће се у Руски фонд за директне инвестиције (РФДИ) следеће године слити још 62 милијарде рубаља.

Капитализација РФДИ планирана је у износу до 10 милијарди долара, од којих су 2 милијарде фонду већ пребачене у 2011. години.

Према Путиновим речима, Русија ради и на стварању мегарегулатора за своје финансијско тржиште. Сам Путин је позвао руске банкаре и инвеститоре да се „оперативно прикључе решавању тог питања“. При том је нагласио да су се „одавно стекли услови да се кардинално побољша регулаторни систем земље“.

Потпредседник владе РФ Игор Шувалов је наложио надлежним ресорима да израде и дају предлог влади за побољшање регулисања банкарског сектора и финансијских тржишта. Власт за сада нема јединствен став што се тиче будућег мегарегулатора.

Тренутно делатност кредитних организација регулише Централна банка Русије. Један од предлога је да мегарегулатор буде створен на бази Централне банке.

Руски министар финансија Антон Силуанов сматра да у случају да мегарегулатор буде прихваћен, контролу треба да врши један од вицегувернера ЦБ Русије.

 

( Факти )