Прочитај ми чланак

Александар Влаховић: Привреда Србије личи на ураган Сенди

0

Фискална консолидација коју је у првих 100 дана спровела Влада Србије била је неминовна, али није одржива, јер је постигнута на бази повећаних прихода због чега је неопходно предузети структурне реформе, сложили су се данас учесници панела у оквиру скупа “100 дана владе:први резултати”.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић истакао је да се фискална консолидација краткорочно наметнула као неминовност након неконтролисаног раста јавне потрошње у првој половини године.

Према његовим речима, када се погледа привреда Србије она личи на ураган Сенди, јер постоји раст дефицита, пад бруто-домаћег производа (БДП), пад запослености, раст инфлације – “фактички све негативне категорије у једном тренутку”.

– Фискална консолидација је пре свега урађена на страни прихода – казао је Влаховић и похвалио чињеницу да су чланови владе одступили од неких својих предизборних обећања, попут оног да порез на додату вредност неће бити повећан.

То је тада одбијано с индигнацијом, да би се касније показало да је то можда једини и најбржи начин да се колико-толико стабилизују финансије, нагласио је Влаховић.

Он је рекао да буџет за 2013. види као наставак програма краткорочне фискалне консолидације, оцењујући да ће се ефекти те консолидације исцрпети у наредних седам до осам месеци.

– После тога ћемо врло вероватно, ако не порадимо нешто на структурним реформама, односно реформи јавног сектора, имати још тај негативни бумеранг на све ове претходно показане ефекте – упозорио је Влаховић.

Редовни професор Правног факултета у Београду и потпредседник Владе Србије од 2002. до 2006. Мирољуб Лабус казао је да би било нормално да садашња влада има програм “за 100 дана, годину дана, четири године” и да се онда на основу одлука да оцена њеног рада.

Када је реч о економији, Лабус је оценио да је “добро то што је урађено са буџетом и почетком фискалне консолидације, јер су јавне финансије у претходном периоду биле неконтролисане”.

На тај начин, нагласио је Лабус, избегнута је дужничка доцња, односно државно банкротство за ову и наредну годину додавши да економске прилике “траже стабилну владу”.

Он се такође сложио да фискална стабилизација није одржива јер је постигнута на бази повећаних прихода “док су расходи практично остали на истом нивоу”.

Директорка Центра за високе економске студије Кори Удовички истакла је да је договор странака на власти о томе шта се жели постићи важан за економске прилике у земљи и оценила да “држава није толико велика, колико лоше ради, колико су услуге лошег квалитета, са погрешно запосленим људима погрешних профила”.

– Морамо да употребимо јавна средства да бисмо постигли ствари које желимо, а не можемо их постићи све одједном. Поставља се питање шта нам је приоритет на који мора да се одговори на много јаснији и конкретнији начин – поручила је Удовички и као највећи приоритет навела подизање запослености.

Како је подвукла, повећање броја запослених има своје последице као што су промена у начину давања субвенција које се морају боље употребљавати и објаснити коме се дају, под којим условима, због чега…

Она је додала да је веома важно и приоритетно питање побољшање структуре и квалитета образовања тако да одговара потребама привреде.

– Посао у Србији на поправљању свега је толико велики да даје само дугорочније резултате – рекла је Удовички и закључила да у Србији, као и у другим земљама, мора да постоји политичка казна за неиспуњавање договорених приоритета.

 

(Блиц)