Прочитај ми чланак

Живот трочлане породице је већ прескуп, а са оним што спрема власт тек ће да буде

0

Ретко ко у Србији је задовољан својом платом, а када се погледају цене на рафовима, бензинским пумпама и рачуни – јасно је и због чега. Када се у обзир узме чињеница да ће ове јесени поскупети енергенти, што ће довести до скока цена буквално свега, већина се већ сада хвата за главу и пита се како ће све то прегурати. Према нашој рачуници, за основне потребе једне трочлане породице потребно је најмање 1.000 евра и то без летовања, ваншколских активности, позоришта, ресторана, кафића, тренинга…

Иако су потрошачи у нашој држави већ навикли на учестала поскупљења, никоме није свеједно када схвати да ће за оне најосновније трошкове морати да издваја још више новца. А управо то ће се десити у наредним месецима, када ће због поскупљења енергената и струје, поскупети и све одтало. Од услуга до хране, хемије и свега онога што свакодневно трошимо.

Саговорник Вук Кесић је већ сада упао у панику јер не зна како ће се носити са свим тим трошковима.

“Када ми буде стигао новембарски рачун за струју, мислим да ћу стварно да паднем у несвест. Па ће онда да стигне и рачун за грејање, које ће исто да поскупи, па ћу онда на бензинској пумпи да оставим више новца. А кад након тога поскупи и храна, ја не знам како ће људи у овој држави да живе”, каже Вук.

Он свакако није једини чији живот диктирају поскупљења, а плате које власт са малих екрана сервира као “највеће икада” нису довољне за достојанствен живот.

Како бисмо израчунали колика је плата довољна за пристојан живот, урачунали смо трошкове које има једна просечна, трочлана породица, током месец дана у Београду. Реч је о актуелним ценама, које ће након поскупљења бити значајно веће.

На рачуне оде 27.000 динара

За оне који користе централно грејање, Инфостан је свакако највећи трошак.

Рачун у који улазе грејање, вода, одржавање зграде и остали трошкови, за 70 квадрата износи у просеку 12.000 динара. Потом на ред долази струја, а како просечно домаћинство месечно потроши око 400 киловат-часова, тако је и просечан рачун око 5.000 динара. Још један трошак су кабловска телевизија, интернет, а у тај пакет углавном улети и фиксни телефон, а просечни рачун износи 4.000 динара.

Рачуни за три мобилна телефона, колико има и чланова домћинства, укупно ће изаћи око 6.000 динара.

Месечни цех само за рачуне износи, дакле, чак 27.000 динара.

За превоз може 2.000, а може и 20.000 динара

Следећа је месечна карта за градски превоз, која кошта 2.200 динара, док је за ђаке бесплатна. Дакле, то је месечни трошак од 4.400 динара. То је, наравно, јефтинија варијанта.

Скупља је вожња аутомобилом, јер возачи на гориво месечно издвајају између 15.000 и 20.000 динара.

У продавници се потроши више од 100.000

Као просечан износ новца за храну по особи на месечном нивоу узели смо 30.000 динара, што је, за трочлано домаћинство, чак 90.000.

У тај износ спадају хлеб, млеко, месо, поврће и воће, кафа, нешто слатко, ужина за дете – заправо све оне намирнице које грађани користе у исхрани.

А то није крај трошкова из супермаркета.

Треба купити и производе за личну хигијену за сваког члана домаћинства – дезодоранс, сапун, гел за туширање, шампон за косу, пасту и четкицу за зубе, тоалет папир, бријач, хигијенске улошке. Такође, потребна је и кућна хемија – детерџент за судове и веш, омекшивач, средства за чишћење.

Иако не мора све од овога да се купује на месечном нивоу, у просеку, трошак је, за све те производе, 13.000 динара.

Дакле, за производе који се користе свакодневно, просечна породица у маркету остави чак 103.000 динара месечно.

А ко нема стан…

С друге стране, ко плаћа кирију за стан од 70 квадрата, то га месечно кошта барем 450 евра, односно 53.000 динара. Има и оних који су станове купили па отплаћују кредит на рате које се крећу од 300 до 600 евра у просеку (од 35.000 до 70.000 динара).

Колика плата треба да буде?

На основу ове рачунице, трочланој породици која не плаћа стан треба од око 130.000 до 150.000 динара месечно, у зависности од тога да ли користи градски превоз или сопствени аутомобил.

За породицу која живи у изнајмљеном стану, трошкови иду од 187.400 до чак 203.000 динара.

На крају, породица која поред свих трошкова, мора да отплаћује и рату кредита, месечно потроши од 205.400 до 221.000 динара.

У овај износ не улазе лекови, путовања, као ни оне активности које грађани воле да раде у слободно време – одлазак у позориште, биоскоп, на концерт, кафу или вечеру, чланство у библиотеци или тренинг у теретани, дечје ваншкосле активности, као ни нова гардероба или неки непредвиђени трошак који искрсне. Тада су трошкови драстично виши.

Просечна плата у Србији износи око 83.000 динара. То је, уколико оба родитеља раде за тај новац, 166.000 динара. Дакле, једва довољно, у неким случајевима и недовољно, да се покрију основни трошкови, а поскупљења, ове јесени, тек стижу.