Прочитај ми чланак

Судови ће одлучивати шта значи слобода говора на друштвеним медијима

0

Фејсбук , Инстаграм и ТикТок могли би много да личе на X Елона Маска ако Врховни суд пресуди у корист државних законодаваца.

 

Врховни суд у понедељак саслушаје два случаја која би могла да поставе нове преседане око слободе говора на платформама друштвених медија. Ти случајеви оспоравају два слична закона са Флориде и Тексаса, односно који имају за циљ да смање „цензуру Силицијумске долине“ на друштвеним мрежама, слично као што је Елон Маск урадио на X у последњих годину дана.

„Ућуткивање конзервативних ставова је неамеричко, није тексашански и само што није незаконито“, рекао је гувернер Тексаса Грег Абот на X 2021. године, најављујући један од закона о којима Врховни суд расправља у понедељак.

„Ако Биг Тецх цензори недоследно спроводе правила, да дискриминишу у корист доминантне идеологије Силицијумске долине, они ће сада одговарати“, рекао је гувернер Флориде Рон ДеСантис у саопштењу за медије 2021. године, најављујући свој нови закон.

Случајеви , Моодy в. НетЦхоице и НетЦхоице против Пакстона, обе етикетирале су платформе друштвених медија као „дигитални јавни трг“ и дале би државама да кажу како се модерира садржај. Оба закона су забринута због тога што су конзервативни гласови ућуткани на Фејсбуку, Инстаграму, ТикТоку и другим платформама друштвених медија, што потенцијално крши Први амандман. НетЦхоице , коалиција највећих технолошких играча, тврди да се овим државним законима крши право компаније на друштвене медије на слободу говора. Ти случајеви су се пробијали до највишег суда Сједињених Држава, а одлука би могла трајно да промени друштвене медије.

Закони би могли да ограниче способност Фејсбука да цензурише про-нацистички садржај на својој платформи, на пример. Компаније на друштвеним мрежама већ дуго могу да диктирају какав се садржај појављује на њиховој платформи, али је та тема заузела централну сцену у последњих годину дана. Масков X је изгубио велике оглашиваче после пораста белог супремацистичког садржаја који се појавио поред легацy брендова, као што су ИБМ и Аппле.

НетЦхоице тврди да су друштвене мреже као новине, и да имају право да бирају шта ће се појавити на њиховим страницама, рекао је парничар Крис Марчес за Тхе Верге. Њујорк тајмс није у обавези да дозволи Доналду Трампу да напише 0p-ед по Првом амандману, а НетЦхоице тврди да исто важи и за друштвене медије.

Међу члановима НетЦхоице-а су Гоогле, Мета, ТикТок, X, Амазон, Аирбнб и друге силиконске долине које се спајају изван платформи друштвених медија. Удружење је основано 2001.

Друштвена и политичка питања обузела су технолошке компаније последњих месеци. Гооглеов нови АИ цхатбот Гемини оптужен је да је прошле недеље био расиста против белих људи. Марк Закерберг се у јануару, седећи пред лидерима Сената, извинио соби родитеља који су рекли да је Инстаграм допринео самоубиствима или експлоатацији њихове деце.

Оба ова закона настала су убрзо након што је Твитер, сада X, забранио Доналду Трампу 2021. године. Од тада, Маск је потпуно преуређивао платформу у сајт „апсолутиста слободе говора“. Слично гувернерима Аботу и ДеСантису, Маск је такође веома забринут такозваном“либералном цензуром“ на друштвеним мрежама.

Одлука Врховног суда о овим случајевима могла би да има значајан утицај на то како се полемика и дискурс одиграју на друштвеним мрежама. Конгрес се суочио са критикама због своје ограничене улоге у регулисању компанија за друштвене медије у последње две деценије, али би ова одлука коначно могла да постави нека основна правила. Нејасно је у ком правцу ће се Суд наслонити на ове случајеве, с тим што та питања имају мали преседан.