Прочитај ми чланак

Временска прогноза за наредне дане разочараће многе

0

Било да сте се уочи празника надали "правој белој зими" или сунчаним пролећним данима идеалним за боравак у природи - изгледа да нема ништа од тога. Ових дана нас изгледа чека само тмурно и нестабилно јесење време.

„Облачност са истока Баната која понегде условлјава слабу кишу, током преподнева прошириће се и на остале пределе Баната, подручје Београда, као и на Браничевски и Борски округ. Слаба киша током преподнева падаће и понегде на југу Србије“, саопштио је РХМЗ.

У Србији ће данас, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, бити умерено до потпуно облачно и нешто хладније. На северу суво са сунчаним интервалима, а у осталом делу земље местимично са краткотрајном кишом, на планинама са снегом. Ветар умерен и јак, на планинама источне Србије и са ударима олујне јачине, северозападни. Најнижа температура од 4 до 9, највиша дневна од 10 до 14 степени Целзијуса.

У Београду умерено до потпуно облачно и мало хладније, са краткотрајном кишом током дана. Ветар умерен и јак, северозападни. Најнижа температура од 5 до 7, највиша дневна око 11 степени Целзијуса.

У Србији у среду у већем делу променљиво облачно и суво, само још ујутру и пре подне на југу и југоистоку земље претежно облачно, понегде са краткотрајном кишом, у планинским пределима са снегом. Затим се до краја недеље очекује мало до умерено облачно и суво време, понегде са слабим јутарњим мразем, а током дана са сунчаним интервалима, преноси Танјуг.

Метеоролог аматер Марко Чубрило даје и детаљнију прогнозу за наредне дане, по којој нас за празник опет чека неуобичајено топло време.

„Средином недеље уз јачање антициклона суво са појавом јутарње магле и слабих, јутарњих, мразева. Максимуми прво од +5 до +12, а око 16.02. поново врло топло уз максимуме понегде и око +16 степени Целзијуса. У суботу мало више облака, али углавном суво и мало свежије, а у недељу наоблачење, понегде уз слабе кишу и мање захлађење. Почетком следеће недеље поново мало хладније уз кишу повремено и снег преко 800мнв. Дуваће умерен, северозападни ветар, док ће се око 20.02. максимуми кретати од +3 до +8 степени Целзијуса.

Од 23.02. вероватно поново мало топлије од просека, док би заокрет у развоју синоптике могао уследити око 27.02. када би се у тропосфери могли осетити ефекти окретања ветрова на источне, који би на висини од око 10Хпа (стартосфера) на источне окренули око 19.02. Наредних дана јесење време без екстремно високих температура али свакако без праве зиме“, закључује Чубрило уз напомену да су „изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе“.